Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Στο τετραπλάσιο η υπερκάλυψη για το ομόλογο της ΔΕΗ με προσφορές πάνω από 2 δις. ευρώ και το κουπόνι κοντά στο 4%


Γιώργος Φιντικάκης 

Σε επίπεδα πέραν των προσδοκιών έφτασε η υπερκάλυψη για το ομόλογο με ρήτρα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ ευρώ, καθώς σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι προσφορές ήταν υπερτετραπλάσιες του ποσού της έκδοσης, φτάνοντας σε πάνω από 2 δισ ευρώ. 
 Σημειώνεται ότι σήμερα κλείνει το βιβλίο των προσφορών και η εικόνα που διαγράφεται δείχνει ένα σημαντικό ενδιαφέρον με πάνω από το 60% των προσφορών να προέρχεται από ξένους θεσμικούς, μεταξύ των οποίων ισχυρά διεθνή ονόματα, όπως άλλωστε επεδίωκε και η ΔΕΗ. Όσον αφορά το κουπόνι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμορφώνεται κοντά στο 4%. 
 Το «ομόλογο βιωσιμότητας» είναι πενταετούς διάρκειας, λήξης 2026, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τις S&P και Fitch με σταθερές προοπτικές, δηλαδή βαθμολογία ανάλογη με την αξιολόγηση της επιχείρησης από τους δύο διεθνείς τους οίκους. 
 Τα έσοδα από την έκδοση, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και την υλοποίηση του νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου για το πράσινο μετασχηματισμό της, ενώ ένα μικρό μέρος θα διατεθεί για δαπανών και εξόδων την προσφοράς. 
 Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ομολόγου, η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Στην ίδια λογική κινούνται και τα γενικότερα κριτήρια ESG, που συνοδεύουν την έκδοση, ακόμη και αν αυτή είναι χωρίς εξασφαλίσεις.


Αρχειοθήκη ιστολογίου