Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Υποστήριξη και νέα εργαλεία για τις προσφορές στην ενδοημερήσια αγορά και την αγορά εξισορρόπησης επιστρατεύει η ΔΕΗ


Γιάννα Παπαδημητρίου

Εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες υποστήριξης για τη συμμετοχή της στις ενεργειακές αγορές και τα αντίστοιχα θέματα συμμόρφωσης αναζητά η ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού.

Ο ανάδοχος του έργου θα υποστηρίξει μεθοδικά και ολοκληρωμένα τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ μέσω των εξής 5 πακέτων εργασίας:

-Πακέτο Εργασίας I: Τεχνική υποστήριξη της ΓΔ/ΔΕ για την ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και την υλοποίηση αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναφορών, από υφιστάμενο Πληροφοριακό Σύστημα, εστιασμένης τόσο στο πεδίο της κρίσιμης εσωτερικής πληροφόρησης, βάσει απαιτήσεων ACER, όσο και ως προς τον έλεγχο συμπεριφορών χειραγώγησης βάσει απαιτήσεων του Κοινοτικού Κανονισμού MAR.

-Πακέτο Εργασίας II: Τεχνική υποστήριξη στην παραμετροποίηση του πληροφοριακού συστήματος για την υποδοχή των δεδομένων διαχείρισης των σημάτων λειτουργικής κατάστασης/ παραγωγής μονάδων παραγωγής.

-Πακέτο Εργασίας III: Τεχνική υποστήριξη για τη συλλογή εμπορικών και ενεργειακών δεδομένων των θυγατρικών της ΔΕΗ στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και ενσωμάτωση των δεδομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα της ΓΔ/ΔΕ.

-Πακέτο Εργασίας IV: Υποστήριξη στο σχεδιασμό για την αυτόματη μεταφορά εμπορικών δεδομένων από το πληροφοριακό σύστημα σε εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, με στόχο την ποσοτικοποίηση της έκθεσης στον κίνδυνο της ΓΔ/ΔΕ.

-Πακέτο Εργασίας V: Τεχνική υποστήριξη της ΔΔΕ στην ανάπτυξη και προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων της, για την επικοινωνία τους με εξωτερικά συστήματα τραπεζών και εκκαθαριστών.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας, στο πλαίσιο της αποστολής της, είναι η αρμόδια Γενική Δ/νση για τη θεσμική εκπροσώπηση της επιχείρησης ως Παραγωγού και Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας στην εγχώρια αγορά Η/Ε και είναι υπεύθυνη (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων), για τη διαχείριση της συμμετοχής της επιχείρησης, στις ενεργειακές αγορές εξωτερικού και στο διασυνοριακό εμπόριο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και γενικά τις κάθε είδους σχετικές διατάξεις και ρυθμίσεις που καλύπτουν τις εν λόγω αγορές.

Βάσει του ως άνω κανονιστικού πλαισίου, είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει αναφορές συμμόρφωσης, ακολουθώντας τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, στον ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) για συναλλαγές με φυσική παράδοση και στην ESMA (European Securities and Markets Association), για συναλλαγές χρηματοοικονομικώς εκκαθαριζόμενες. Ειδικότερα καθίσταται αναγκαία, η άμεση συμμόρφωση της ΓΔ/ΔΕ όσον αφορά την κρίσιμη εσωτερική πληροφόρηση, καθώς και τη διαχείριση εντολών σε χρηματιστηριακούς οίκους, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Απαιτείται λοιπόν η ΓΔ/ΔΕ να εφαρμόσει αυτοματοποιημένη διαδικασία αποστολής σχετικών αναφορών, καθώς και ελέγχου συμπεριφορών χειραγώγησης εξάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία από τα στοιχεία από το υφιστάμενο Πληροφοριακό Σύστημα που διαθέτει.

Παράλληλα, στο πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Αγοράς, καθίσταται αναγκαία η επικοινωνία της ΓΔ/ΔΕ, σε πραγματικό χρόνο, με τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε να συλλέγει δεδομένα λειτουργίας και να είναι σε θέση να χαράσσει την στρατηγική της για την υποβολή των προσφορών στην ενδοημερήσια αγορά και την αγορά εξισορρόπησης. Η ενσωμάτωση των δεδομένων αυτών στο πληροφοριακό της σύστημα κρίνεται αναγκαία για την αξιοποίηση τους προς τη βελτίωση των ήδη υποβληθεισών προσφορών προς όφελος της επιχείρησης.

Επιπροσθέτως, λόγω της πρόσφατης δραστηριοποίησης της σε διεθνείς αγορές, χρειάζεται να συγκεντρώνει και να διαχειρίζεται άμεσα, όποια πληροφορία σχετίζεται με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι θυγατρικές της ΔΕΗ σε αυτές τις αγορές, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσει και να διαχειριστεί καλύτερα το συνολικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης.

Τέλος, απαιτείται το εξειδικευμένο εργαλείο ποσοτικοποίησης του κινδύνου, το οποίο η ΓΔ/ΔΕ έχει προμηθευτεί, να επικοινωνεί αυτόματα με το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημά της, ώστε να αντλούνται κρίσιμα επιχειρησιακά και εμπορικά δεδομένα χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα, τόσο για την ασφάλεια των δεδομένων όσο και για την απρόσκοπτη δημιουργία αναφορών, στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη λειτουργία της ΓΔ/ΔΕ. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω υποχρεώσεων, καθίσταται αναγκαία η εξωτερική συνεργασία με Σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει κατάλληλη Ομάδα Έργου με αποδεδειγμένη ανάλογη εμπειρία, για την ολοκληρωμένη, μεθοδική υποστήριξη και κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών της ΓΔ/ΔΕ κατά τους επόμενους μήνες λαμβάνοντας υπόψη τον υφιστάμενο μετασχηματισμό της επιχειρησιακής της λειτουργίας.

Πιο αναλυτικά, τα πακέτα εργασίας αναλύονται ως εξής:

Πακέτο Εργασίας I:

Τεχνική υποστήριξη της ΓΔ/ΔΕ για την ανάπτυξη τεχνικών προδιαγραφών και την υλοποίηση αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναφορών , από υφιστάμενο Πληροφοριακό Σύστημα, εστιασμένης τόσο στο πεδίο της κρίσιμης εσωτερικής πληροφόρησης, βάσει απαιτήσεων ACER, όσο και ως προς τον έλεγχο συμπεριφορών χειραγώγησης βάσει απαιτήσεων του Κοινοτικού Κανονισμού MAR.

Έμφαση θα δοθεί στα παρακάτω:

-Στις συναλλαγές και τα επιχειρησιακά δεδομένα που οφείλει να αναφέρει ή/και να ελέγχει η ΔΕΗ, στα πλαίσια της υποβολής αναφορών συμμόρφωσης για εσωτερική πληροφόρηση και ελέγχων για συμπεριφορές χειραγώγησης.

-Στην ανάλυση των απαιτήσεων συμμόρφωσης και ελέγχου συμπεριφοράς, όπως αυτές καθορίζονται από τα σχετικά εγχειρίδια.

-Στην οργάνωση των δεδομένων εντός της υφιστάμενης βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος της ΓΔ/ΔΕ, ώστε να τηρούνται οι σχετικοί όροι και οι ανάλογες προϋποθέσεις, όπως περιγράφονται στα ως άνω εγχειρίδια.

-Αυτοματοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας των ως άνω αναφορών συμμόρφωσης.

Πακέτο Εργασίας II:

Τεχνική υποστήριξη στην παραμετροποίηση του πληροφοριακού συστήματος για την υποδοχή των δεδομένων διαχείρισης των σημάτων λειτουργικής κατάστασης/ παραγωγής μονάδων παραγωγής.

Έμφαση θα δοθεί στα παρακάτω:

-Στην τεχνική υποστήριξη για την προετοιμασία των δεδομένων που λαμβάνονται από υφιστάμενο λογισμικό διαχείρισης σημάτων και στην αυτόματη αποθήκευση τους σε κατάλληλη βάση δεδομένων.

-Στο σχεδιασμό εξατομικευμένων απαιτούμενων αναφορών – διαγραμματικών απεικονίσεων για το trading room της ΔΔΕ.

Πακέτο Εργασίας III:

Τεχνική υποστήριξη για τη συλλογή εμπορικών και ενεργειακών δεδομένων των θυγατρικών της ΔΕΗ στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και ενσωμάτωση των δεδομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα της ΓΔ/ΔΕ.

Έμφαση θα δοθεί στα παρακάτω:

-Στην ταξινόμηση των δεδομένων και την ορθή αποθήκευσή τους στο πληροφοριακό σύστημα. -Στην ανάπτυξη διαδικασιών για την αυτόματη μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων των θυγατρικών εταιρειών στο πληροφοριακό σύστημα.

Πακέτο Εργασίας IV:

Υποστήριξη στο σχεδιασμό για την αυτόματη μεταφορά εμπορικών δεδομένων από το πληροφοριακό σύστημα σε εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, με στόχο την ποσοτικοποίηση της έκθεσης στον κίνδυνο της ΓΔ/ΔΕ.

Έμφαση θα δοθεί στα παρακάτω:

-Στη μελέτη της δομής του νέου εργαλείου που έχει προμηθευτεί η ΓΔ/ΔΕ.

-Στην αυτόματη μεταφορά εμπορικών δεδομένων και στοιχείων αντισυμβαλλόμενων από το πληροφοριακό σύστημα στο νέο εργαλείο.

-Στη δημιουργία κατάλληλης υποδομής για την αυτόματη μεταφορά των δεδομένων.

-Στη δημιουργία εξατομικευμένων αναφορών διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, κινδύνου αγοράς και κινδύνου έκθεσης σε αντισυμβαλλόμενο.

Πακέτο Εργασίας V:

Τεχνική υποστήριξη της ΔΔΕ στην ανάπτυξη και προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων της, για την επικοινωνία τους με εξωτερικά συστήματα τραπεζών και εκκαθαριστών.

Έμφαση θα δοθεί στα παρακάτω:

-Στο σχεδιασμό και υλοποίηση διεπαφών μεταξύ των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της ΔΔΕ και των συνεργαζόμενων τραπεζών/ εκκαθαριστών.

-Στο σχεδιασμό και ανάπτυξη συστήματος δημιουργίας χρηματοοικονομικών αναφορών σχετικών με την ως άνω δραστηριότητα, για ενημέρωση της Διοίκησης ΔΕΗ. 

Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης ορίζεται 10 μήνες από την θέση σε ισχύ της και ο συνολικός προϋπολογισμός, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται σε 320.000 ευρώ.

 

 https://energypress.gr/news/ypostirixi-kai-nea-ergaleia-gia-tis-prosfores-stin-endoimerisia-agora-kai-tin-agora

Αρχειοθήκη ιστολογίου