Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: "Η νέα ΕΣΣΕ αποτελεί μία κατάκτηση η οποία θα πρέπει όλους να μας κάνει υπερήφανους"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Αν όπως έχει ειπωθεί «Ιστορία συνήθως δεν είναι αυτό που έχει συμβεί. Ιστορία είναι αυτό που κάποιοι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν σημαντικό», τότε αυτή τη στιγμή γράφουμε Ιστορία, αφού σήμερα 23 Μαρτίου 2021 αναμένεται να εγκριθεί  από το Δ.Σ της ΔΕΗ και να υπογραφεί αύριο η νέα ΕΣΣΕ  που θα διέπει για τρία χρόνια τις εργασιακές σχέσεις στον όμιλο της ΔΕΗ και ΝΑΙ, πρόκειται για μία σημαντική, για μία πολύ σημαντική Συλλογική Σύμβαση.

Πρόκειται γα μία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διασφαλίζει κεκτημένα προηγούμενων συμβάσεων, διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και προσθέτει νέα δεδομένα στο γενικό σύνολο.

Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία διέπουν την νέα ΕΣΣΕ που θα τεθεί σε ισχύ με την επικείμενη υπογραφή της μεταξύ ΓΕΝΟΠ και Διοίκησης της ΔΕΗ.

Πρόκειται για μία σύμβαση της οποίας το, κατά γενική ομολογία, θετικό πρόσημο, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι αποτελεί  καρπό μίας διαπραγμάτευσης που έγινε σε πολύ ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες.

Σε συνθήκες που σχετίζονταν με την πανδημία, τις σαρωτικές αλλαγές στην ενέργεια, την ¨ευάλωτη¨ θέση της επιχείρησης, την γενικότερα ρευστή οικονομική κατάσταση.

Με απόλυτη σοβαρότητα, μεγάλη προσοχή και συνέπεια απέναντι στους εργαζόμενους, η  ΓΕΝΟΠ και η συντριπτική πλειοψηφία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων διαπραγματεύτηκαν με τη Διοίκηση της ΔΕΗ καταλήγοντας σε μία ΕΣΣΕ που αφήνει αισθήματα ικανοποίησης για το σύνολο των εργαζομένων.

Σαφώς και  πρόκειται για μία σύμβαση η οποία μπορεί να μην ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις, είναι όμως μία σύμβαση η οποία ικανοποιεί το κοινό καλό και όχι το συμφέρον ορισμένων και μόνον.

Συμμετέχοντας στη διαπραγμάτευση και δίδοντας το πράσινο φως στη ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει στην υπογραφή του τελικού κειμένου, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συνέβαλε και συνεισέφερε ουσιαστικά στην παύση των Ερινυών, περιφρουρώντας έτσι την ενότητα του Συνδικαλιστικού Κινήματος αλλά και διατηρώντας τον κύριο και βασικό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων σε μία επιχείρηση που δύναται να κάνει αποδεκτές τις διεκδικήσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι

Η νέα ΕΣΣΕ αποτελεί μία κατάκτηση η οποία θα πρέπει όλους να μας κάνει υπερήφανους γιατί η νέα ΕΣΣΕ είναι προϊόν συλλογικής, συστηματικής και συνειδητής διεκδίκησης.

Φωνές αντίθετες, φωνές ανικανοποίητες, φωνές μπερδεμένες, φωνές «κούφιες» πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε ότι στον αντίποδα αυτών των φωνών θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα εργάζονται ώστε οι φωνές αυτές να μην στέκονται εμπόδιο αλλά να γίνονται κίνητρο και απόδειξη ότι «Από ομονοίης τα μεγάλα έργα».

Γραφείο Τύπου

Αρχειοθήκη ιστολογίου