Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΔΕΗ – ΓΕΝΟΠ: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι

- Στις 23 Μαρτίου η υπογραφή της τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας 



Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σε χρόνο ρεκόρ έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας. Και σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν στις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας για να εγκρίνει και τυπικά το νέο πλαίσιο.

Με την ΕΣΣΕ, επέρχονται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων αλλά όχι άμεσες, δηλαδή δεν αναπροσαρμόζονται τα μισθολογικά κλιμάκια. Επί της ουσίας ενισχύονται υπάρχοντα επιδόματα, τα οποία είχαν παγώσει λόγω των μνημονιακών περιορισμών της χώρας ή δημιουργούνται επιδόματα για να καλυφθούν μερικώς οι απώλειες του προσωπικού κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Πηγές της ΓΕΝΟΠ υποστηρίζουν ότι το συνολικό κόστος της τριετούς σύμβασης εργασίας ανέρχεται στα 78 εκ. ευρώ, αν και άλλες πηγές διευκρινίζουν πως στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται και τα 22 εκ. ευρώ των αναδρομικών που θα δοθούν σε όσους λάμβαναν τα ειδικά επιδόματα.

Ως προς την ουσία, σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο τροφείο επανέρχεται από τα 4 στα 6 ευρώ ημερησίως για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ενώ η πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση αποσυνδέεται από το προαναφερόμενο επίδομα σίτισης. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε μειώσει το τροφείο κατά 2 ευρώ διαθέτοντας το ποσό αυτό στο ασφαλιστικό πρόγραμμα. Επιπλέον οι συγκεκριμένες παροχές δεν μπαίνουν στον περιορισμό της επανεξέτασης μετά τη λήξη της τριετούς σύμβασης, δηλαδή θα τρέχουν σε μόνιμη βάση.

Επανέρχονται ειδικά επιδόματα κυρίως σε προσωπικό της παραγωγής και μάλιστα με την καταβολή αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019 σε τρεις δόσεις.

Καθιερώνεται επίδομα εξομάλυνσης 60 ευρώ για τους εργαζόμενους που δεν ήταν δικαιούχοι των προαναφερόμενων ειδικών επιδομάτων.

Το επίδομα οδήγησης 2 ευρώ ημερησίως που λάμβαναν οι τεχνικοί, οι οποίοι αναγκάζονται να είναι και οδηγοί οχημάτων ανεβαίνει στα 5 ευρώ.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου