Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΔΑΚΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ: Ποια είναι τα θετικά σημεία της νέας ΣΣΕ

"Να θυμίσουμε στους όψιμους Τσε Γκεβάρα ότι στις δύο τελευταίες  Συλλογικές Συμβάσεις πανηγύριζαν απλά και μόνο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ότι ανακτήθηκε ένα μικρό τμήμα των οικονομικών απωλειών λόγω του μνημονιακών νόμων (κάρτα σίτισης και επιπρόσθετη υγειονομική ασφάλεια)".

Σε μία πολύ άσχημη περίοδο για την χώρα μας όπου κυριαρχούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι λόγω της πανδημίας και παράλληλα κορυφώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική ζωή των πολιτών, καλούμαστε ως πρωτοβάθμιο ιστορικό συνδικαλιστικό όργανο που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ να προχωρήσουμε στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη κοινωνία και με τους κινδύνους που εγκυμονούν στο εγγύς μέλλον για τον χώρο της εργασίας ορισμένοι επιλέγουν να ακολουθήσουν δρόμους που υπονομεύουν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ.
Βασικός λόγος που διαφωνεί η παράταξη που προεδρεύει στην ΕΤΕ-ΔΕΗ δεν είναι συνδικαλιστικός αλλά είναι ότι κυριαρχούν οι προσωπικές κόντρες και οι ιδεοληπτικές αντιπαραθέσεις που προέκυψαν ανάμεσα στην ηγεσία και τα στελέχη του ΕΑΜΕ οι οποίοι πριν μερικά χρόνια ψήφιζαν μειώσεις μισθών και θεωρούσαν "αναγκαίο καλό" την διάσπαση της Επιχείρησης. Εν αντιθέσει σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα και αναχώματα ώστε να μην υπογραφεί η νέα ΣΣΕ όταν παραβλέπουν ηθελημένα ότι ο κοινωνικός περίγυρος στενάζει από τα συνεχιζόμενα lockdown.
Είναι απογοητευτικό το θέαμα να ενώνονται όλες οι δήθεν τάσεις της πρώην ΠΑΣΚΕ με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για τα εκλογικά οφέλη και το μοίρασμα θέσεων και έπειτα να συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας συνθήκες διχασμού και ανέξοδης υποσχεσιολογίας που το μόνο που καταφέρνει είναι να παραπλανεί τους εργαζόμενους και να απαξιώνει το Σ/Κ ακόμη περισσότερο στα μάτια τους.
Αλήθεια γιατί δεν συμμετείχαν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ που αποτελεί τον πυλώνα της ΣΣΕ;;;
Γιατί ενώ βάζουν τόσο ψηλά τον πήχη της αγωνιστικής διεκδίκησης δείλιασαν και δεν συμμετείχαν σε αυτή;;;
Μήπως ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων που ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες αυτό εξυπηρετούσε δηλαδή να φανούν κάποιοι "επαναστάτες" με αιτία και κάποιοι άλλοι "υποταγμένοι" και "ενδοτικοί" παλεύουν και πετυχαίνουν το προσωπικό να λάβει για πρώτη φορά από το 2008 οικονομικές αυξήσεις.
Να θυμίσουμε στους όψιμους Τσε Γκεβάρα ότι στις τελευταίες δύο Συλλογικές Συμβάσεις πανηγύριζαν απλά και μόνο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ότι ανακτήθηκε ένα μικρό τμήμα των οικονομικών απωλειών λόγω του μνημονιακών νόμων (κάρτα σίτισης και επιπρόσθετη υγειονομική ασφάλεια). 
Η ΔΑΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ με αίσθημα ευθύνης και ακολουθώντας τον δρόμο της σύνεσης και της σοβαρότητας δεν θα δημαγωγήσει με κορώνες και κραυγές λαϊκισμού αλλά θα δώσει την συγκατάθεση της για την υπογραφή ΣΣΕ και θα παλέψει για την ενότητα του Συνδικάτου και της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά σημεία της νέας προς υπογραφή ΣΣΕ:
- Αύξηση στο επίδομα κολόνας στους Τ4Α στο 5% και χορήγηση του για πρώτη φορά στους νέους εναερίτες που έχουν προσληφθεί μετά το 1995.
- Αύξηση στο επίδομα οδήγησης σε 5 ευρώ.
- Δημιουργία νέου επιδόματος εξομάλυνσης 60 ευρώ, το οποίο θα χορηγηθεί στο τεχνο-διοικητικό προσωπικό που δεν λαμβάνει κανένα ειδικό επίδομα ως σήμερα.
- Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
- Καταβολή αναδρομικών των Ειδικών Επιδομάτων.
-  Χορήγηση του τροφείου εφεξής έξι (6) ευρώ για κάθε ημέρα εργασίας.
- Θεσμική κατοχύρωση της Τηλεργασίας με όλα τα πλεονεκτήματα που ορίζει ο σημερινός ΚΚΠ της ΔΕΗ.
- Διασφάλιση του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους του Ομίλου διαπαντός.
Επίσης ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ ήταν και η οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.
Για πρώτη φορά με τη νέα ΕΣΣΕ αυτός ο στόχος γίνεται πραγματικότητα με σημαντικές αυξήσεις στην μισθοδοσία τους και όχι με ψίχουλα όπως διατρανώνουν κάποιοι.
- Με παρέμβαση της ΕΤΕ/ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2020 δόθηκαν τα ειδικά επιδόματα και επικαιροποιήθηκαν με την ΣΣΕ καθώς και τα αναδρομικά 17 μηνών κάτι το οποίο αρνείτο να δώσει η αριστερή διοίκηση Παναγιωτάκη που όφειλε να είχε δώσει από το 2019..
Τέλος συνυπολογίζοντας τις έμμεσες αυξήσεις που προέκυψαν από την κατάργηση της Ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης και την μείωση ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργούν για πρώτη φορά από το 2008 συνθήκες σημαντικής θετικής οικονομικής εξέλιξης για τους εργαζομένους του Ομίλου ΔΕΗ.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Αναλογιζόμενοι τις παραπάνω προτάσεις και το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ορισμένοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.
Η ΔΑΚΕ /ΕΤΕ ΔΕΗ δεν θα τους ακολουθήσει σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο γιατί τον πρώτο λόγο έχουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και η ενότητα του Σ/Κ.
Η ΔΑΚΕ/ΕΤΕ ΔΕΗ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι σοβαρή συνδικαλιστική δύναμη και είναι μπροστά στους αγώνες και πάντα στο πλαίσιο διεκδίκησης της ΕΤΕ ΔΕΗ που συλλογικά αποφασίζεται για αυτό άλλωστε την εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι.

Αρχειοθήκη ιστολογίου