Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Motor Oil - Αγοράζει αιολικά πάρκα και άδειες ισχύος άνω των 200 MW

 

Την εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων και αδειών, που ανήκουν σε εταιρείες συμφερόντων του private equity fund Fortress, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Motor Oil, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου απόκτησης ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος άνω των 300 MW.

Εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Motor Oil αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία, που έτρεξε η Fortress για την πώληση του χαρτοφυλακίου και μετά από περίοδο αποκλειστικότητας υπογράφηκε δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της Motor Oil αποτιμά τη συνολική επιχειρησιακή αξία (enterprise value) των πάρκων περίπου στα 425 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 10 με 11 φορές το ιστορικό EBITDA.

Η Fortress αγόρασε το παραπάνω χαρτοφυλάκιο από τον εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη τον Σεπτέμβριο του 2018. Σε όρους enterprise value, τα πάρκα αποτιμήθηκαν, τότε, περίπου 9,5 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017. Η Fortress συνεργάζεται για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ με την εταιρεία Nostira, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Molai Wind Συμμετοχών διατηρώντας την επωνυμία της.

Τον Μάιο του 2019 εγκαινιάστηκε πάρκο των Nostira και Fortress στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μπήκαν σε λειτουργία άλλα δύο αιολικά πάρκα στη Βοιωτία συνολικής ισχύος 56 MW.

Με την παραπάνω εξαγορά η Motor Oil ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, επιτυγχάνοντας γρήγορα το στόχο δημιουργίας/απόκτησης χαρτοφυλακίου ισχύος άνω των 300 MW σε βάθος διετίας. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύος του ομίλου στις ΑΠΕ ξεπερνά, σήμερα, τα 100 MW.

www.euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου