Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Κωλυσιεργία από κεντρικές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ στην εφαρμογή των αποφάσεων για επεκτάσεις γραμμών ΜΤ και όρους σύνδεσης


Μιχάλης Μαστοράκης

Σε ακήρυχτο εμφύλιο εξελίσσεται η κατάσταση στον ΔΕΔΔΗΕ με τις αποφάσεις που ήδη πάρθηκαν για τις επεκτάσεις γραμμών Μέσης Τάσης και τον τρόπο που θα δίνονται οι Όροι Σύνδεσης στους επενδυτές.  

Ενώ λοιπόν με παρότρυνση και του ΥΠΕΝ φέρεται να έχει αποφασιστεί επίσημα η γραμμή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των έργων επέκτασης δικτύου ΜΤ από τον ΔΕΔΔΗΕ (εκεί δηλαδή που οι επενδυτές αντικειμενικά δεν μπορούν να «αγοράσουν» τους όρους σύνδεσης λόγω πχ  μη πρόκρισης σε διαγωνισμό ΡΑΕ) και ανάκτησης του κόστους σε βάθος χρόνου από επόμενους επενδυτές ΑΠΕ, η απόφαση αυτή δεν έχει μπεί σε εφαρμογή.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για επιμέρους κέντρα αποφάσεων στην ιεραρχία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα που «τορπιλίζουν» την διαδικασία, ωστόσο το βέβαιον είναι ότι η απόφαση δεν έχει μπεί σε εφαρμογή καθώς δεν έχει δοθεί εγγράφως το πράσινο φως στις περιφερειακές υπηρεσίες του Διαχειριστή. Αυτό για κάποιους επενδυτές, κυρίως φωτοβολταϊκών, είναι απολύτως κρίσιμο.

Όπως είναι γνωστό στις 22 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής φακέλων στην ΡΑΕ για συμμετοχή στον επικείμενο διαγωνισμό του Μαίου.  Την ίδια στιγμή μηχανισμός επόμενων διαγωνισμών προς το παρόν δεν υφίσταται.  Οπότε το «τρενάρισμα» που προωθούν κάποιοι στο ΔΕΔΔΗΕ,  στην πράξη έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των επεκτάσεων γραμμών ΜΤ.  Γιατί όπως είναι προφανές, αν δοθούν όροι σύνδεσης σε χρόνο που οι επενδυτές αντικειμενικά δεν προλαβαίνουν την προθεσμία της 22ας Μαρτίου, αυτοί με τη σειρά τους δεν θα έχουν λόγο να τους δεσμεύσουν ή και να τους «αγοράσουν» εντός της εξάμηνης προθεσμίας που ισχύουν, αφού διαγωνισμός ΡΑΕ δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του έτους, ιδίως μάλιστα για μικρομεσαία έργα που αφορούν αυτές οι γραμμές ΜΤ.

Οι Περιφέρειες ΔΕΔΔΗΕ κατά τα άλλα, που έχουν κάνει όλη την μελετητική δουλειά για τις επεκτάσεις γραμμών, ενώ είναι έτοιμες να αποστείλουν τους όρους σύνδεσης, εντούτοις δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αποστολή αν δεν λάβουν τυπικά και εγγράφως το ΟΚ.  

Ας σημειωθεί ότι προφορικά η έγκριση από την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έχει δοθεί και ο ιδιότυπος τώρα εμφύλιος αφορά  το ΟΚ εγγράφως, με φόντο να προλάβουν οι επενδυτές την προθεσμία της 22 Μαρτίου του διαγωνισμού ΡΑΕ.  Για το θέμα είναι ήδη ενήμερο το υπουργείο και αναμένεται παρέμβαση οσονούπω, ώστε να ξεμπλοκάρει η κατάσταση.

  energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου