Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Για Σ.Σ.Ε. προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων του Ομίλου ΔΕΗ και της Κοινωνίας

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συναδέ


λφισσες και Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζουμε όλοι, βρίσκεται σε διαβούλευση η Ομοσπονδία μας (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) με την ΔΕΗ για την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παρακολουθώντας τις προτάσεις του σχεδίου Σ.Σ.Ε. που έχουν κατατεθεί προς τα σωματεία, αλλά και τις απόψεις που σωματεία ή συνδικαλιστικές παρατάξεις καταθέτουν ως προς την τελική συμφωνία, διαπιστώνω ότι δυστυχώς για άλλη μία φορά οδηγούμαστε σε διαχωρισμό μισθολογικά του προσωπικού.  

Με την παρούσα παρέμβασή μου θα ήθελα, να καταθέσω προσωπικά κάποιες επιπλέον  προτάσεις στην Ομοσπονδία, οι οποίες δεν έχουν προταθεί από κανένα σωματείο, παρόλο που θα συνέβαλαν προς όφελος όλων των εργαζομένων των εταιρειών του Ομίλου, ανεξαρτήτως κατηγορίας και ειδικότητας.

Συγκεκριμένα, εκτός του τροφείου που λαμβάνουμε ως κοινωνικό μισθό από τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να ενταχθεί στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προς Υπογραφή, χορήγηση και Διατακτικών για διακοπές των εργαζομένων.

Αντίστοιχη της παραπάνω πρότασης είχα καταθέσει δημόσια, στα τέλη Μαΐου του 2020, σε μια ανοικτή επιστολή μου τότε με τίτλο «Ενεργώ Ελληνικά, παρέχω Ενέργεια και στηρίζω τον Ελληνικό Τουρισμό». (https://www.skaipatras.gr/2020/05/21/energo-ellinika-parecho-energeia-kai-stirizo-ton-elliniko-toyrismo/).

Δεν γνωρίζω κατά πόσο η παραπάνω πρότασή μου συνέβαλε, στη Νομοθετική πρωτοβουλία την Κυβέρνησης με τον Ν.4714/2020 άρθρο 2 παρ. ιη (ΦΕΚ.148 Α΄/31.7.2020), όπου για λόγους στήριξης του Τουρισμού και των Επιχειρήσεων, προχώρησε στην φοροαπαλλαγή για το έτος 2020, σε επιχειρήσεις που θα χορηγούσαν στους εργαζόμενους τους, Διατακτικές έως 300€ ανά εργαζόμενο για εσωτερικό τουρισμό.

Διαισθάνομαι ότι θα επεκταθεί νομοθετικά και για το 2021, με πιθανή προοπτική για μελλοντική καθιέρωση.

Η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης θα μπορούσε, να αποκαταστήσει και την παροχή διακοπών προς τους εργαζόμενους, που το κατ’ το παρελθόν της τότε ενιαίας ΔΕΗ συμμετείχαμε μέσω του ΟΚΔΕ/ΔΕΗ. Χωρίς βέβαια και να βρεθούμε, σε ανάλογες καταγγελίες.

Επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να διακατέχεται από διορατικότητα, προσαρμόζοντας και τις διεκδικήσεις του ανάλογα με την εποχή, θα καταθέσω παράλληλα και την αγωνία μου, ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για το ΓΠ που θα συζητηθεί στις 16/3/2021, πιθανόν να μην έχει κατάληξη που επιθυμούμε.       

Ποιο είναι το σενάριο που έχουμε ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, για να προτείνουμε στις επιχειρήσεις και να μην συνεχίζει η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειακών μας προϋπολογισμών;    

Δυστυχών κανένα.

Ενώ θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Φ/Β ανά Περιφερειακή Ενότητα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του ομίλου, τον συμψηφισμό της κατανάλωσης μέσω προγράμματος Net-Metering, με δαπάνη και μελέτη από τις επιχειρήσεις του ομίλου ΔΕΗ.     

Η παραπάνω προτάσεις θα μπορούσαν, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να τεθούν στο τραπέζι συζήτησης για τον καταρτισμό της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

 

Με εκτίμηση

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ και Πρόεδρος Τ.Ε. ΠΑΤΡΩΝ -ΑΙΓΙΟΥ

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου