Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Σχεδόν στο 1 δις. ευρώ η αποτίμηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ από τη Grant Thornton

 

Χάρης Αποσπόρης

Η αποτίμηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην οποία προχώρησε η Grant Thornton στα πλαίσια της διαδικασίας πώλησης του 49% της εταιρείας, αγγίζει σχεδόν το 1 δις. ευρώ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσίευσε χθες η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση Αποτίμησης των στοιχείων Ενεργητικού και Υποχρεώσεων του Κλάδου Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που συνέταξε η Grant Thornton, αναφέρει ότι η καθαρή θέση του αποσχιζόμενου κλάδου εκτιμάται σε 953.662.960 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκθεση λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα αξία της καθαρής θέσης και όχι αυτή με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που υπολογίζεται σε 653.167.147 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 300 εκατ. ευρώ ανάμεσά τους θα παρακολουθείται διακριτά στα βιβλία της ΔEΗ σε λογαριασμό «Διαφορά προκύπτουσα από Μετασχηματισμό του Ν.Δ.1297/1972».

Ως εκ τούτου, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ θα διαμορφωθεί σε 991.214.970 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 99.121.497 μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία. Με την ολοκλήρωση της εισφοράς του κλάδου ο ΔΕΔΔΗΕ θα παραδώσει στη ΔEΗ τις 95.366.296 νέες μετοχές, με τις οποίες η Επιχείρηση θα καταστεί 100% μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ και έμμεσα ο δικαιούχος των περιουσιακών στοιχείων του αποσχιζόμενου κλάδου. Οι μετοχές που θα αποκτήσει η ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ της δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από την ημέρα της διάσπασης και εφεξής.

Η παραπάνω αποτίμηση επιμερίζεται ως εξής στα διάφορα στοιχεία της:

Τι αναφέρει η American Appraisal για το WACC 

Από την πλευρά της, η σύμβουλος American Appraisal σημειώνει ότι έλαβε υπόψη για τις μελλοντικές ταμειακές ροές του Τομέα διανομής τα ρυθμιζόμενα από την ΡΑΕ έσοδα τα οποία προκύπτουν από τις αξίες των παγίων (Regulated Asset Base - RAB) τις οποίες αποδέχεται να ενταχθούν στο ρυθμιστικό της πλαίσιο.

Για την περίοδο 2021-2026 το RAB υπολογίσθηκε λαμβάνοντας υπόψη, αφενός τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) που προβλέπει για τον Κλάδο το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ και αφετέρου τις αποσβέσεις τους. Στον τερματικό χρόνο του Οικονομικού Μοντέλου της «ΑΑΗ» υιοθετήθηκε η παραδοχή, ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα ισούνται με το ποσό των αποσβέσεων, οπότε το RAB θεωρήθηκε ότι θα παραμείνει σταθερό.

Η ρυθμιζόμενη απόδοση (Rate of Return) στο RAB, προ φόρων, υπολογίσθηκε ότι θα μειωθεί από 6,7% το 2021 στο επίπεδο του προ φόρου (pre-tax nominal) WACC για τον Κλάδο Διανομής που έχει υπολογισθεί να ανέλθει στο 5,9% μέχρι το έτος 2026.

 

 https://energypress.gr/news/shedon-sto-1-dis-eyro-i-apotimisi-toy-diktyoy-toy-deddie-apo-ti-grant-thornton-me-vasi-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου