Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Σκρέκας: Το νέο ΕΣΕΚ θα ενσωματώνει τους νέους φιλόδοξους στόχους για την απανθρακοποίηση της οικονομίας

www.energypress.gr

Μιχάλης Μαστοράκης

Την στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έργο που καλείται να επιτελέσει, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας νωρίτερα στην ημερίδα της ΡΑΕ για το Market Reform Plan.

Το Υπουργείο θα στηρίξει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της Αρχής, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στις τεκτονικές αλλαγές στον κλάδο της ενέργειας ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως βασική πεποίθηση του Υπουργείου είναι ότι ο κλάδος της ενέργειας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας. Από την άποψη αυτή, το νέο ΕΣΕΚ θα ενσωματώνει τους νέους φιλόδοξους στόχους που θα επιτρέψουν την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο Market Reform Plan, ανέφερε πως η έγκριση του από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αποτελεί μια εκ των βασικών προϋποθέσεων για να υποβληθεί από την χώρα μας αίτημα για την δρομολόγηση Μηχανισμών Ισχύος, είτε Strategic Reserve, είτε Capacity Remuneration Mechanism.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ κα. Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε πως το Market Reform Plan συνιστά μια ευκαιρία για την χώρα «να διαμορφώσουμε συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να βελτιώσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Συγκεκριμένα, οι βασικές στοχεύσεις των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται αφορούν σε:

Αυξημένα μερίδια ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας

Διασφάλιση της επάρκειας ισχύος

Ενδυνάμωση των καταναλωτών

Προώθηση της ελληνικής αγοράς μέσω των διεθνών διασυνδέσεων

Καταλήγοντας, η κα Σδούκου ανέφερε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μπορούν να γίνουν περισσότερα.

Γιαρέντης: Αύριο θα υποβάλουμε γραπτώς τις ενστάσεις μας

Την πρόθεση του ΔΑΠΕΕΠ να πάρει ενεργό μέρος στην διαβούλευση της ΡΑΕ για το Market Reform Plan, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τον προβληματισμό του Διαχειριστή για μια σειρά μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση κείμενο μεταρρύθμισης της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη, ο ΔΑΠΕΕΠ θα υποβάλει αύριο τις ενστάσεις του πάνω στο υπό διαβούλευση κείμενο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου