Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

www.capital.gr

Τη διαδικασία διάσπασης δια της απόσχισης κλάδου με απορρόφηση από το ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την διάθεση του 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής ενέκρινε το ΔΣ της ΔΕΗ.

Η ολοκλήρωση της διάσπασης με απόσχιση κλάδου είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καθώς έχει τεθεί ως αναβλητική αίρεση στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η διάσπαση προβλέπεται να γίνει με απόσχιση κλάδου με απορρόφηση. Ειδικότερα η διάσπαση θα αφορά στην απόσχιση του κλάδου δικτύου διανομής, με απορρόφησή του από το ΔΕΔΔΗΕ.

Στον κλάδο περιλαμβάνονται το σύνολο των δραστηριοτήτων της αυτόνομης εκμετάλλευσης του δικτύου διανομής, η κυριότητα του ΕΔΔΗΕ συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και λοιπών στοιχείων ενεργητικού του κλάδου και του δικτύου των μη Διασυνδεδεμένων Νήσων με εξαίρεση το δίκτυο υψηλής τάσης της Κρήτης.

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών, τα σχετικά με αυτό στοιχεία ενεργητικού και τα συναφή δικαιώματα και υποχρεώσεις καθώς και το δικαίωμα εγκατάστασης οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι λόγω της απόσχισης κλάδου από τη ΔΕΗ και της εισφοράς του στο ΔΕΔΔΗΕ, το μετοχικό κεφάλαιο της επωφελούμενης θα αυξηθεί κατά το ποσό των 953.662.960 ευρώ με την έκδοση 95.366.296 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μια, το σύνολο των οποίων θα λάβει ο ΔΕΔΔΗΕ κατά την ημέρα της Διάσπασης.

Επομένως το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ θα διαμορφωθεί στα 991.214.970 ευρώ διαιρεμένο σε 99.121.497 μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μια. Σημειώνεται ότι σε αντάλλαγμα για την εισφορά του αποσχιζόμενου κλάδου η ΔΕΗ θα λάβει το σύνολο των νέων μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ .

Τέλος με βάση την έκθεση της αποτίμησης που διενεργήθηκε από τη Grant Thornton η εύλογη αξία των παγίων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται στα 4,863 δισ. ευρώ.


Αρχειοθήκη ιστολογίου