Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Εκρηκτική αύξηση 32,1% στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος - Σχεδόν διπλάσιο το κόστος του αερίου


Σημαντική αύξηση της τάξης του 32,1% κατέγραψε το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ενεργειακό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα η τιμή εκκαθάρισης της προημερήσιας αγοράς από τα 63,16 ευρώ η μεγαβατώρα το Μάιο εκτινάχθηκε τον Ιούνιο στα 83,47 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η αύξηση στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος εξηγείται από τρεις παράγοντες: Καταρχάς την έκρηξη των τιμών στο χρηματιστήριο των ρύπων με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται τον Ιούνιο στα 52,64 ευρώ ανά τόνο CO2, αυξημένη κατά 43% από το τέλος του προηγούμενου έτους. Οι τιμές των ρύπων εξακολουθούν να διαγράφουν ξέφρενη τροχιά και μόλις πριν λίγες ημέρες βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό στα 58,25 ευρώ/ τόνος.

Δεύτερον από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου η οποία έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών European Gas Spot Index παρουσίασε μέσα στον Ιούνιο αύξηση 31%, από 25,31 σε 33,35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Τρίτον από την αύξηση της ζήτησης, καθώς τον Ιούνιο μέσω του ενεργειακού χρηματιστηρίου διακινήθηκαν 4,325 GWh όταν τον Μάιο διακινήθηκαν 3,972GWh και πέρυσι τον Ιούνιο 3,831GWh.Η αύξηση των ποσοτήτων αλλά και των τιμών ενίσχυσε σημαντικά και τον τζίρο στο ενεργειακό χρηματιστήριο από τα 254,7 εκατ. ευρώ το Μάιο στα 374,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι αυτές οι αυξήσεις στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος, αναμένεται να μετακυληθούν στην κατανάλωση, μέσω των σχετικών ρητρών που υπάρχουν στα τιμολόγια της λιανικής. Ήδη, από τον Μάιο, όταν και η χονδρεμπορική τιμή ξεπέρασε τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα είχαμε την ενεργοποίηση των ρητρών, ωστόσο η αύξηση του Ιουνίου, καθώς θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, αναμένεται να γίνει περισσότερο αισθητή από τους καταναλωτές.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, www.capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου