Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Στην εμπορική αξία, μετά από αποτίμηση, η μεταβίβαση των παγίων της Κρήτης από ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ - Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους


Μιχάλης Μαστοράκης

«Τέλος» στην πολύμηνη συζήτηση για την μεταβίβαση των παγίων της Κρήτης θέτει η τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προβλέπει την αυτοδίκαιη μεταβίβαση των παγίων από την ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ.

Από την 1η Αυγούστου, το σύνολο των παγίων περιουσιακών στοιχείων υψηλής τάσης του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μεταβιβάζονται αυτοδικαίως, από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, εντάσσονται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και στο Ρυθμιστικό Μητρώο Παγίων (ΡΜΠ) του ΕΣΜΗΕ και τελούν υπό τη διαχείριση του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής την ευθύνη για την διαχείριση και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος την έχει ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι ο ΑΔΜΗΕ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο καθεστώς του λειτουργικού διαχωρισμού.

Με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση διευθετείται η ιδιοκτησιακή εκκρεμότητα με τα πάγια στην Κρήτη, καθώς αναγνωρίζεται η κυριότητα του ΑΔΜΗΕ επί του τοπικού δικτύου υψηλής τάσης. Μάλιστα, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης σε όλα τα επίπεδα (απαιτείται ένα εύλογο διάστημα για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης), ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει το έργο.

Τι θα πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ

Σε ότι αφορά το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, αυτό θα αφορά στην εμπορική αξία των παγίων της Κρήτης, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του energypress.

Συγκεκριμένα, το συνολικό τίμημα διακρίνεται σε δύο μέρη με το πρώτο να είναι ίσο με την ρυθμιστική αξία των παγίων και το οποίο θα συμπεριληφθεί άμεσα στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (ΡΠΒ) του ΕΣΜΗΕ από την ημερομηνία μεταβίβασης, για να ανακτηθεί μέσω των χρεώσεων χρήσης του ΕΣΜΗΕ.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει αποτίμηση των μεταβιβαζόμενων παγίων από ανεξάρτητο εξειδικευμένο εκτιμητή εγνωσμένης αξίας και κοινής αποδοχής των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, βάσει του οποίου ο Διαχειριστής θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον ως τίμημα την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της ρυθμιστικής αξίας και της εμπορικής αξίας των παγίων. Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την ΔΕΗ, η αποτίμηση θα γίνει εντός δύο μηνών από την κατάθεση των τελικών δεσμευτικών προσφορών των υποψήφιων επενδυτών στο εν λόγω διαγωνισμό.

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα προς μεταβίβαση πάγια του ΔΕΔΔΗΕ, η τροπολογία ορίζει πως «με αποφάσεις των ΔΣ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς αυτά μέχρι 31/12/2021, το προσωπικό  της ΔΕΔΔΗΕ που απασχολείται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών/Υπηρεσίες Κρήτης-Ρόδου, με αντικείμενο τη Λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Συστήματος Μεταφοράς Κρήτης, δύναται, για λόγους που σχετίζονται με τη λειτουργία της διασύνδεσης της Κρήτης να μετακινηθεί στον ΑΔΜΗΕ».

Επιπλέον, προβλέπεται πως η προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, ως φορέα υλοποίησης, αναγνωρίζεται από τον ΑΔΜΗΕ για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

Αναλυτικότερα διαβάστε το άρθρο 11 της τροπολογίας με τίτλο «Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και ζητήματα προσωπικού».  

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου