Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ: «Εμπαιγμός» των συνταξιούχων για τα αναδρομικά από τα ειδικά επιδόματα

 

Η Διοίκηση της ΔΕΗ και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ για άλλη μια φορά «εμπαίζουν» συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Η ΓΕΝΟΠ το 2012 επικύρωσε με ΣΣΕ τις μνημονιακές μειώσεις κατά 35% της δαπάνης της μισθοδοσίας του 2009 μέχρι τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (31/12/18), μετά τη λήξη του οποίου το μισθολόγιο θα επανέρχονταν στα ισχύοντα την 31/12/2009.

Ωστόσο η επαναφορά της μισθοδοσίας από 1/1/19 στα επίπεδα του 2009, όπως προβλέπεται στο νόμο4354/2015 άρθρο 33 δεν έγινε. Τον 5ο του 2020 «ανακτήθηκε» το 33% στα ειδικά επιδόματα και στη ΣΣΕ του 2021 συμφωνήθηκε μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ να έχει για τους εργαζόμενους αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Δεν λήφθηκε όμως καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους που στο μεταξύ διάστημα συνταξιοδοτήθηκαν και δικαιούνται από 1-17 μήνες αναδρομικών.

Ο ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ κατέθεσε Υπόμνημα στις Εταιρείες (ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ) διεκδικώντας το δίκαιο και νόμιμο αίτημα των συνταξιούχων, που είναι η αναδρομική καταβολή των ειδικών επιδομάτων για τους μήνες, που ήταν εργαζόμενοι το παραπάνω διάστημα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Κο Διευθύνοντα της ΔΕΗ και έθεσε το θέμα και προφορικά.

Η απάντηση του Δ/νοντα ήταν ότι η διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ έγινε με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία εκπροσωπεί μόνο τους εργαζόμενους και όχι συνταξιούχους. Οι συνάδελφοι όμως που αποχώρησαν μέχρι τον 4/21 την περίοδο που αφορούν τα αναδρομικά, ήταν εργαζόμενοι.

Ο   ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ δεσμεύεται απέναντι στους συναδέλφους ότι θα κάνει όλες τις ενέργειες μέχρι να δικαιωθούν. Ήδη έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τον Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων ( ΓΔ/ΑΝΠΟ).

Καλούμε τους νέους συνταξιούχους να συσπειρωθούν στον  ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ. Να μην τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία και «ειδικούς» για να «λύνουν προβλήματα» στα δικαστήρια.

Η πείρα του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος έχει αποδείξει ότι με αγώνες κατακτάμε δικαιώματα και όχι με δικαστικές αποφάσεις. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου