Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Σκρέκας: Πράσινη θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο – Έρχεται η εγγυητική για ΑΠΕ

 

Σχέδια για τη δημιουργία μιας πράσινης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, διαθέτει το υπουργείο Ενέργειας, καθώς η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι χαμηλού κόστους στην Αίγυπτο και με τη διασύνδεση αυτή θα μπορούσε η πράσινη ενέργεια μέσω της Ελλάδας να φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.

Αυτό είπε  μιλώντας στο Forum των Δελφών ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, και τόνισε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου, και να υπογραφεί το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας. Ειδικότερα, σημείωσε:

«Περιμένω τον ομόλογό μου υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου με τον οποίο θα υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, για να συνδεθεί η Ελλάδα ηλεκτρικά με την Αίγυπτο, μέσα από μια ηλεκτρική διασύνδεση που θα μεταφέρει μόνο πράσινη ενέργεια. Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Αίγυπτο είναι αρκετά χαμηλότερο και μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων θα μπορούσαμε να τη μεταφέρουμε στην Κεντρική Ευρώπη».

Υπερθέρμανση στην αγορά ΑΠΕ

Επίσης ο κ. Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπου από τις πολλές αιτήσεις έχει φρακάρει το σύστημα. «Σήμερα έχουν κατατεθεί αιτήσεις στη ΡΑΕ για 100 GW, δηλαδή για 10πλάσια ισχύ, από όσα τελικά θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030, αφού με βάση το σχεδιασμό χρειάζεται επιπλέον 10 GW το σύστημα. Από το μεγάλο ενδιαφέρον  έχει δημιουργηθεί υπερθέρμανση στην αγορά που έχει φέρει ένα bottleneck ( φράξιμο), καθώς ο ενεργειακός χώρος έχει μπλοκάρει».

Σαν μέτρο που θα βοηθήσει το ξεκαθάρισμα στην αγορά ανέφερε την υποχρέωση εγγυητικής μαζί με την αίτηση για ΑΠΕ που πρόκειται να νομοθετήσει του υπουργείο Ενέργειας επόμενες 2-3 εβδομάδες.  Όπως είπε,   η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα ενταχθεί στο νέο νομοσχέδιο που θα έρθει μέσα στο μήνα για την ανακύκλωση πλαστικών και διαχείριση απορριμμάτων.

Ειδικότερα, σημείωσε: «θα εισάγουμε κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την εγγυητική επιστολή μαζί με τις υφιστάμενες και νέες αιτήσεις που θέλουν να κατασκευάσουν ΑΠΕ, ώστε αυτοί που έχουν διάθεση και οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν να μπορούν και να το πραγματοποιήσουν».

Σχετικά με τις  αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, είπε ότι δεν είναι πάντα δικαιολογημένες. «Φυσικά θα πρέπει να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες αλλά και φωτοβολταϊκά. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα φουγάρα που πλήττουν την υγεία των κατοίκων και να μη θέλουμε ούτε τις ΑΠΕ. Όλες οι διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν και γι αυτό είμαι σε ανοιχτό διάλογο με τους δημάρχους, από τους οποίους πολλοί είναι θετικοί.».

Μέχρι τέλος του χρόνου, σημείωσε, θα είναι έτοιμο ένα νέο ειδικό χωροταξικό,  ώστε να χωροθετηθούν εκείνες οι περιοχές που μπορούν οι επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν χωρίς να χάσουν χρόνο και    χρήματα και έτσι να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα.

Η Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού πεδίου

Σχετικά με τις επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλές επενδύσεις, και όχι μόνο στην παραγωγή ενέργειας.

«Η Ελλάδα είναι μέρος ενός ευρύτερου ενεργειακού πεδίου. Έχουμε συζευχθεί πλήρως με τη Βουλγαρία προχωράμε να συζευχθούμε πλήρως και με την ιταλική αγορά και προχωρούμε σε αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών συνδέσεων της χώρας μας με άλλες χώρες, όπως η αναβάθμιση που πραγματοποιούμε με τη Βουλγαρία και τη Βορειο Μακεδονία. Προωθούμε και ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ και με την Αίγυπτο».

Σχετικά με το φυσικό αέριο τέλος, σημείωσε, ότι τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστεί η ανάγκη σε φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή και «γι αυτό προωθείται το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και νέες διασυνδέσεις μέσω του East Med με το Ισραήλ και με την Κύπρο ώστε να έχουμε πολλές πηγές εφοδιασμού».

(της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, mononews.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου