Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Κόντρα Σκρέκα-Φάμελλου στη Βουλή για ρήτρες, αυξήσεις τιμολογίων και ΔΕΗ

 

Χάρης Αποσπόρης - energypress.gr

Σε διεθνείς παράγοντες και ευρύτερες τάσεις απέδωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, την αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια συζήτησης στη Βουλή σήμερα.

Αρχικά ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, τόνισε ότι παρατηρείται πλέον σταθεροποίηση των υψηλών τιμών ενέργειας στη χώρα, ενώ σημειώθηκαν συνεχείς αυξήσεις εδώ και δύο χρόνια, οι οποίες χρεώνονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στη χονδρική τιμή. Είμαστε 20 ευρώ ακριβότεροι από χώρες όπως η Ιταλία". Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι στις 5 Αυγούστου αναμένεται να εφαρμοστεί η ρήτρα προμήθειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα επιφέρει ένα επιπλέον "καπέλο" στους καταναλωτές της τάξης των 20 ευρώ.

Στην απάντησή του, ο υπουργός παρατήρησε ότι είναι γεγονός η αύξηση στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη και αυξάνεται για συγκεκριμένους λόγους. 

"Έχουμε αύξηση στα ορυκτά καύσιμα διεθνώς, όπως το αέριο. Η τιμή CO2 έχει επίσης αυξηθεί στα 50-60 ευρώ καθώς η Ε.Ε. έχει λάβει τις αποφάσεις της για τον περιορισμό των ρύπων. Κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα στοιχίζει 60-80 ευρώ παραπάνω, και μαζί με το πραγματικό κόστος φτάνει το σύνολο τα 120 ευρώ. Μέσα στα επόμενα χρόνια το CO2 μπορεί να φτάσει τα 90 ευρώ, άρα κάποια στιγμή λογικό είναι να υπάρχει αντίκτυπος και στις τιμές της λιανικής", σημείωσε. 

Μέχρι τώρα η ΔΕΗ κατάφερε με ειδικά προϊόντα και εκπτώσεις να διατηρήσει σταθερές τις τιμές του καταναλωτή. Σήμερα προσφέρει συγκεκριμένο προϊόν με σταθερή τιμή για 12 μήνες χωρίς να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις, υπενθύμισε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι τιμές στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν αποκλίνουν σε τέτοιο βαθμό και αυτό φαίνεται αν δει κανείς το μέσο όρο του Ιουνίου. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους καταναλωτές, ιδίως για τους ευάλωτους:

"Αξιοποιούμε 100 εκατ.ευρώ για αρχή από το ταμείο ανάκαμψης για την υλοποίηση 120 μεγαβάτ φ/β που θα τροφοδοτήσουν με σχεδόν μηδενικής αξίας ενέργεια σε 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Άλλα 30 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα για επανασυνδέσεις ευάλωτων νοικοκυριών. 

Σε συνεργασία με τη ΡΑΕ οι προμηθευτές συζήτησαν πως θα έχουν εμπορικές πολιτικές κατανοητές, χωρίς αθέμιτες πρακτικές ώστε μέσα από τον ανταγωνισμό ο καταναλωτής να μπορεί να επιλέξει την υπηρεσία που τον συμφέρει. Εμείς έτσι προσπαθούμε να έχουμε χαμηλότερες τιμές γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος στον δυτικό κόσμο", κατέληξε ο υπουργός.

Αρχειοθήκη ιστολογίου