Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Πυρ ομαδόν από τις εταιρείες κατά των προτάσεων της ΡΑΕ για τα τιμολόγια

 

Θοδωρής Παναγούλης - energypress.gr

Να ενώσει όλες τις τάσεις και επιμέρους ομαδοποιήσεις στον τομέα της προμήθειας ρεύματος (ΔΕΗ, καθετοποιημένοι παίκτες, ανεξάρτητοι πάροχοι) φαίνεται ότι κατάφερε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρός της την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη των εταιρειών.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του energypress, σύσσωμος ο κλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στους περιορισμούς που προτείνει η ΡΑΕ, θεωρώντας ότι εμφορούνται από αντίληψη πεπαλαιωμένη και αναντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εταιρείες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο ανταγωνισμός, κλείνει, αντί να ανοίγει, η αγορά, επιστρέφουμε σε λογικές «διατίμησης», ενώ και τα τιμολόγια εντέλει θα καταλήξουν να είναι ακριβότερα για τον καταναλωτή, καθώς στο τραπέζι μπαίνει η παράμετρος αυξημένου ρίσκου για τον προμηθευτή (λόγω περιορισμών στη ευελιξία) πράγμα που θα προσμετρηθεί κατά την διαμόρφωση των τιμολογίων.

Στελέχη εταιριών με τα οποία συνομίλησε το energypress αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε και θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει η ΡΑΕ για την προστασία του καταναλωτή, κυρίως σε ότι αφορά τον συστηματικό έλεγχο για πρακτικές παραπληροφόρησης ή για ψευδείς διαφημιστικούς ισχυρισμούς ή για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν, υπάρχει στην αγορά τεράστια ποικιλία «προϊόντων» και τιμολογίων, έτσι ώστε κάθε καταναλωτής να επιλέξει εκείνο που ταιριάζει στην περίπτωσή του. Υπάρχουν σταθερά, υπάρχουν κυμαινόμενα, υπάρχουν με πάγιο, χωρίς πάγιο, με χρονική δέσμευση, χωρίς δέσμευση κ.λπ.

«Με την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων της ΡΑΕ, αυτό που επιτυγχάνεται είναι ο περιορισμός του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών και των προγραμμάτων προς τους καταναλωτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες θεωρούν ότι «η ΡΑΕ επιδιώκει την τυποποίηση όλων των λογαριασμών κάτι που δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας για χαμηλότερες τιμές, Ιδίως στην περίπτωση των παγίων», και όπως λένε κάποια από τα στελέχη της αγοράς, «το κόστος αυτό θα ενσωματωθεί στην κιλοβατώρα».

Επιπλέον πηγές της αγοράς αναφορικά με την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη ρήτρα απαντούν πως «η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας δεν διαθέτει εργαλεία αντιστάθμισης του κόστους. Συνεπώς η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε δυσμενή θέση μικρές εταιρίες του κλάδου με επιπτώσεις στον ανταγωνισμό».

Οι προτάσεις της ΡΑΕ αναμένεται να βγούν από την Αρχή σε διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και εκεί βεβαίως θα διατυπωθούν οι αντιρρήσεις του κλάδου προμήθειας, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι άλλες εταιρείες, είτε είναι καθετοποιημένες είτε όχι, αντιδρούν στους περιορισμούς.

Κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες κάνουν ήδη λόγο για προσφυγή στα δικαστήρια, στην περίπτωση που προχωρήσει πράγματι η ΡΑΕ, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο μια απόφαση που υποχρεώνει μια εταιρεία να δουλεύει επί ζημία».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, οι βασικές προτάσεις της ΡΑΕ είναι:

·         Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς.

·         Επιβολή πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος.

·         Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης των πελατών

·         Έλεγχος ανά τρεις μήνες στις τιμές των προμηθευτών ρεύματος

Αρχειοθήκη ιστολογίου