Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Άννα Ευθυμίου (Ν.Δ.): Ερώτηση για την συγχώνευση περιοχών του ΔΕΔΔΗΕ Θεσσαλονίκης


Αξιότιμοι κ.κ Υπουργέ,
Ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θυγατρική της ΔΕΗ Α.Ε, είναι η εταιρία Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας μας και αποτελεί μια εταιρία μονοπωλιακού ενδιαφέροντος. Το πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης για τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίζεται σε τρεις περιοχές για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία και εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα:

Περιοχή Δυτικής Θεσσαλονίκης με 295.000 πελάτες χαμηλής τάσεως και έδρα την Αισώπου 20, με 85 γραμμές Μέσης τάσεως (20.000 volt) και 589 υπόγειους & 5.300 εναέριους υποσταθμούς υποβιβασμού τάσεως από 20.000 volt σε 400 volt, με καινούριες γραμμές που εντάσσονται καθημερινά στο σύστημα λόγο της ραγδαίας αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλαδή τα φωτοβολταικά, τα αιολικά πάρκα κλπ.
Περιοχή Κεντρικής Θεσσαλονίκης με 263.000 πελάτες χαμηλής τάσεως και έδρα την Άγιου Δημητρίου 37, με 78 γραμμές Μέσης τάσεως (20.000 volt) και 574 υπόγειους & 244 εναέριους υποσταθμούς υποβιβασμού τάσεως από 20.000 volt
σε 400 volt. Περιοχή Ανατολικής Θεσσαλονίκης με 330.000 πελάτες χαμηλής τάσεως και έδρα την Παπαναστασίου 63 με 85 γραμμές Μέσης τάσεως (20.000 volt) 740 υπόγειους & 1.900 εναέριους υποσταθμούς υποβιβασμού τάσεως από 20.000
volt σε 400 volt.
Να σημειωθεί ότι στους παραπάνω πελάτες δεν συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι βιομηχανικοί, βιοτεχνικοί & επαγγελματικοί καταναλωτές.
Σύμφωνα με όσα μου έχουν μεταφέρει ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Κεντρικής Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση της περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης σχεδιάζει την κατάργηση της περιοχής Κεντρικής Θεσσαλονίκης και την απορρόφησή της από την περιοχή Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρμοδιότητα της περιοχής, βρίσκονται σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων της πόλης, πλήθος ιδιωτικών ιατρικών εργαστήριων, το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, το σύνολο των Πανεπιστήμιων της πόλης, η ΔΕΘ, καθώς και το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης.
Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, έχω γίνει δέκτης του παραπάνω ζητήματος από ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Κεντρικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προβλέπουν τη δυσκολία και την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι
καταναλωτές - πολίτες που εξυπηρετούνται από την περιοχή Κεντρικής Θεσσαλονίκης. 
Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για διπλασιασμό του χρόνου αποκαταστάσεως των βλαβών στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για διπλασιασμό του χρόνου εξυπηρέτησης των πελατών, για την ταλαιπωρία και τις άσκοπες μετακινήσεις σε μια ήδη κορεσμένη και δυσπρόσιτη κατά περίπτωση περιοχή της πόλης. Επιπρόσθετα, η νέα περιοχή θα κληθεί να εξυπηρετήσει τεράστια γεωγραφική έκταση, με υπέρογκες και ατελείωτες χιλιομετρικές αποστάσεις, για να καλύψει σχεδόν τα 2/3 του νομού, μιας και η νέα υπέρ - περιοχή που δημιουργείται περιλαμβάνει τα όρια με τους νομούς Κατερίνης, Σερρών, Κιλκίς και την Περιοχή Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δηλαδή την οδό Κατσιμίδη στο κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Επίκειται να υλοποιηθεί η κατάργηση της περιοχής Κεντρικής Θεσσαλονίκης του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.;
Και αν ναι, ποιος ο σχεδιασμός και ποιες οι προβλέψεις για την ομαλή και άμεση εξυπηρέτηση των καταναλωτών – πελατών της.

Αρχειοθήκη ιστολογίου