Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Τελευταίες «πινελιές» στη μεταβίβαση των παγίων από ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Στην τελική φάση βρίσκεται η επεξεργασία της ρύθμισης για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή θα γίνει τελικά με βάση την εμπορική τους αξία και όχι τη λογιστική. 

Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, η τροπολογία που θα καταθέσει εντός των ημερών το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα θα προβλέπει ότι το τίμημα θα ορισθεί με βάση την αξία του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις προσφορές των «μνηστήρων» στο διαγωνισμό πώλησης του 49% του μετοχικού του κεφαλαίου. Αυτές πρόκειται να υποβληθούν το προσεχές διάστημα, επομένως, πάντα με βάση το παραπάνω σενάριο, η τροπολογία θα περιγράφει το μοντέλο αποζημίωσης για τον ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας ανοιχτό το τελικό τίμημα. 

Ερωτηθείς πάντως χθες ο Κ.Σκρέκας, ποιο από τα δύο σενάρια τελικά θα επιλεγεί, αποτίμηση στην εμπορική ή στη λογιστική αξία των παγίων, απάντησε ότι το θέμα τελεί ακόμη υπό επεξεργασία.

Εκείνο που έχει «κλειδώσει» και ενισχύει περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της ΔΕΗ είναι ότι μετά το διαχωρισμό των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, το δίκτυο οπτικών ινών παραμένει στην επιχείρηση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όποιο κοινοπρακτικό σχήμα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα έχει κυριότητα πάνω στην οπτική ίνα που θέλει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ στα δίκτυα της θυγατρικής της, μέσα από συμφωνίες, όπως αυτή με τη Forthnet. Το asset για στρατηγικούς λόγους παραμένει ιδιοκτησίας ΔΕΗ και στο 100% του δικτύου. 

Κίνηση που με τη σειρα της λύνει τα χέρια της να κινηθεί ελεύθερα και να υλοποιήσει απρόσκοπτα το στρατηγικό της πλάνο για σταδιακή τοποθέτηση οπτικής ίνας πάνω στο δίκτυο των 242.000 χλμ του ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργώντας υποδομές που θα τις νοικιάζει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων. Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει παλαιότερα, αυτές θα προσφέρουν ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ της τάξεως των 1.000 Mbps. 

Για το σκοπό αυτό, η επιχείρηση θέλει να επενδύσει ένα ποσό 700 – 800 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να κλείσει το σχήμα του project finance. Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει με πιλοτική τοποθέτηση δικτύου σε περιοχή όπου θα εκδηλωθεί ζήτηση από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να εντοπιστούν και τα όποια προβλήματα χρειαζονται διευθέτηση.

Τα πάγια της Κρήτης

Στο μέτωπο των παγίων της Κρήτης, το θέμα σέρνεται επί μήνες. Εδώ και καιρό η επιχείρηση έχει προτείνει στον ΑΔΜΗΕ η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ. Και αυτό, καθώς η πώληση του 49% της θυγατρικής της και η αύξηση της αξίας της, αλλάζει προφανώς τα δεδομένα και για τα πάγια της Κρήτης, εν προκειμένω για τη γραμμή μεταφοράς Χανιά -Λασίθι των 150 kV. Σήμερα η αξία τους περιορίζεται στο ποσό που αναγράφεται λογιστικά, το οποίο όμως δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία όταν «κλείσει» και επίσημα η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ εφέρετο να έχει ζητήσει η απόκτηση των παγίων στο νησί να γίνει στην λογιστική τους αξία, όπως αυτή καταγράφεται στα βιβλία, συναντώντας τη διαφωνία της ΔΕΗ.

 

 https://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου