Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Μυτιληναίος - «Η πράσινη μετάβαση δεν θα κοστίσει φθηνά…»

 

Για την αναγκαιότητα της επίτευξης των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας μίλησε με επιμονή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ορμώμενος και από τις ερωτήσεις των εκπροσώπων χρηματιστηριακών εταιριών και επενδυτικών οίκων έδωσε, όμως, ιδιαίτερη βαρύτητα στα «αγκάθια» της ενεργειακής μετάβασης, ενώ σήμανε και το καμπανάκι προς την Ε.Ε. για τις πολιτικές που δρομολογεί στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές CO2.

«Οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων επηρεάζουν συνολικά την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο πακέτο μέτρων της Ευρ. Επιτροπής «fit for 55». Κι εξήγησε: «Οι τιμές των ρύπων που είναι πάνω από τα 50 ευρώ ανά τόνο και αντανακλούν το κόστος για να καθαρίσει το περιβάλλον».

Οι επιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο είναι «στο φυσικό αέριο που ακριβαίνει και τελικά στις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε. Αν κάποιος νομίζει πως η πράσινη μετάβαση θα είναι φθηνή κάνει μεγάλο λάθος», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. «Οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε είναι να μειώσουμε τα ορυκτά καύσιμα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», σημείωσε για να υπογραμμίσει: «Δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να γίνει και πολύ γρήγορα και φθηνά. Οι τιμές ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα ανέβουν», εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης.

Το «καμπανάκι» για τη βιομηχανία

Σύμφωνα με τον ίδιο το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν είναι πολύ φιλόδοξο καθώς τίθεται νέος υψηλότερος στόχος για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 55% το 2030 σε σχέση με το 1990. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ε.Ε. ώστε να είναι μπροστά σε αυτές τις αποφάσεις για την κλιματική ουδετερότητα ωστόσο τόνισε τους κινδύνους: «Αν όμως δεν ακολουθήσουν αυτήν την πολιτική και οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη όπως η Κίνα, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις στις βιομηχανίες. Όπως η μετανάστευση σε γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση για περιορισμό των ρύπων».

Καμία καθυστέρηση στους στόχους

Ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν η Mytilineos θα έχει επιπτώσεις από το «πακέτο» των μέτρων της Ευρ. Επιτροπής, διαβεβαίωσε πως η εταιρία έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό για τη μετάβαση και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην πορεία της επίτευξης των στόχων που «θέσαμε κι εμείς μέχρι το 2030».

Οι τιμές του αλουμινίου

Αναφορικά με την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του αλουμινίου, της αλουμίνας και των άλλων commodities, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε ότι αυτή θα συνεχιστεί.

Δεν θα απέκλεισε κάποια ενδεχόμενη κάμψη το 2022, ωστόσο, όπως υπογράμμισε σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει σε κατάρρευση των τιμών τους. Απέδωσε το ανοδικό ράλι… στους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει πια και η Κίνα με επιπτώσεις στους παραγωγούς αλουμινίου της χώρας αλλά και στις εξελίξεις με τον ρωσικό κολοσσό Rusal μετά την επιβολή φόρων εξαγωγών που επέβαλε η Μόσχα στο αλουμίνιο και άλλα μεταλλεύματα προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως η παγκόσμια ζήτηση σε αλουμίνιο είναι μεγάλη αλλά η προσφορά χαμηλή. Και πολλά θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με όσα εκτιμά, από την απόφαση της Μόσχας για τη διατήρηση ή όχι της επιβολής φόρου 15% στις εξαγωγές μεταλλευμάτων. Κάτι που αναμένεται εντός του Αυγούστου.

Οι εκτιμήσεις για κέρδη

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις από την ανοδική πορεία των τιμών του αλουμινίου στην εταιρία. Εξήγησε στους αναλυτές πως αυτές καθυστερούν να φανούν και θα αρχίσουν στα επόμενα τρίμηνα να αντανακλώνται θετικά στις οικομικές επιδόσεις της Mytilineos.

Επανέλαβε τις πρωτοβουλίες της εισηγμένης για την κάλυψη μέρους της παραγωγής αλουμινίου από ανακυκλώσιμο προϊόν: «Η ζήτηση είναι μεγάλη για πράσινο αλουμίνιο και θα συνεχιστεί», είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως στο τέλος του χρόνου θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για την επέκταση της μονάδας αλουμίνας.

Ο κ. Μυτιληναίος επαναβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που έκανε για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας: «Επιβεβαιώνω πως το 2021 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα κέρδη και για το 2022 να προετοιμαστείτε για απογείωση…».

(Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Αρχειοθήκη ιστολογίου