Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Μικρά 500άρια φωτοβολταϊκά χωρίς διαγωνισμό νομοθετεί και πάλι το ΥΠΕΝ

 

Θοδωρής Παναγούλης

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βρίσκεται στη Βουλή, το ΥΠΕΝ νομοθετεί τελικά, όσα είχε προαναγγείλλει ο κ. Σκρέκας, για τη δυνατότητα φυσικών ή νομικών προσώπων  να να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν ήδη 2 έργα τέτοιας τεχνολογίας  εκτός διαγωνισμών.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, απαγορεύεται να συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

·         έχει ήδη στην κατοχή του δύο έργα της ίδιας τεχνολογίας με σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών και

·         οι τεχνολογίες αυτές, ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

Εισάγεται επίσης διάταξη για να αρθούν  "αδικίες του παρελθόντος" για μικρά φωτοβολταϊκά σε μη διασυνδεδεμένα νησιά από την εποχή του new deal. Συγκεκριμένα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά για κάποιες περιπτώσεις φωτοβολταϊκών δίνεται αύξηση ταρίφας κατά 10%.

Με άλλο άρθρο δίνεται η δυνατότητα σε παλιά έργα ΑΠΕ που η άδειά τους περιλάμβανε και την κατασκευή καλωδίου διασύνδεσης, να κατασκευαστούν χωρίς την υποχρέωση καλωδίου, εφόσον τα αντίστοιχα νησιά έχουν διασυνδεθεί ή βρίσκονται υπό διασύνδεση.

Επίσης μεταβιβάζονται τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ και ρυθμίζονται όλα τα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της ηλεκτρικής αγοράς της Κρήτης μέχρι την πλήρη διασύνδεση του νησιού.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα να ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος οι αρμοδιότητες για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, ιδίως δε η διαχείριση προγραμμάτων όπως το "Εξοικονομώ".

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας.

 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου