Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: «Κάτω τα χέρια σας από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα»

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, με γοργό βηματισμό ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση. Εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας φέρνει νομοσχέδιο άμεσα στη Βουλή για ψήφιση, που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. 

Όπως τονίζει, «το παράδειγμα στον κλάδο μας για την πορεία της επικουρικής ασφάλισης είναι αποκαλυπτικό. Το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ) από τη στιγμή που έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαιά του, τις εισφορές των εργαζομένων δηλαδή, σε επενδυτικά προγράμματα έχει οδηγήσει σε "κούρεμα" τις επικουρικές συντάξεις. Ενδεικτικά, συνάδελφοι που είχαν ετήσιες απολαβές επικουρικής σύνταξης 11.956 ευρώ το 2013 είδαν να πέφτει τσεκούρι καθώς το 2020 οι απολαβές έφτασαν μόλις τα 2.486 ευρώ. Μείωση επικουρικής σύνταξης κατά 79,3% σε 7 χρόνια!».

Στον όμιλο των ΕΛΠΕ, υπογραμμίζει, με ευθύνη της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου «προχωράνε ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Υλοποιώντας τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα της Ασφάλισης, ο οποίος θα συμπληρώνεται από μια χαμηλή σύνταξη-''δίχτυ προστασίας'' από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και τα ατομικά συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης, τα οποία οδηγούν στο ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Ασφάλισης».

Για αυτούς, σημειώνει, «το Ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας. Για εμάς είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης». Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου, επισημαίνει, «συνεχώς θα φέρνουν νόμους που θα οδηγούν τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Αποτελούν προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους».

Όπως ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα, προσθέτει, «αλλά κερδήθηκε με την πάλη μας, έτσι και τώρα θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και θα διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για εμάς και τις οικογένειές μας».

«Οργανώνουμε την πάλη μας! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις μας για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που θα κάνουν τη μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν να βλέπουν εφιάλτες», αναφέρει το Κλαδικό Σωματείο και καταλήγει:

«Απαιτούμε:

  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική για όλους.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, κάτω τα χέρια από τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των Ταμείων!

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!».

Αρχειοθήκη ιστολογίου