Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Δεν απέχει η συμφωνία της ΔΕΗ και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες

Χρήστος Στεφάνου - energypress.gr

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία καθώς ανακοινώθηκε και επισήμως η συμφωνία με την Αλουμινίον της Ελλάδος. Ωστόσο εκτός από την Αλουμίνιον, συνεχίζονται και μάλιστα βρίσκονται σε καλό δρόμο οι συζητήσεις και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν αντίστοιχες ανακοινώσεις και για άλλους μεγάλους πελάτες, με τους οποίους η ΔΕΗ θα κλείσει το ανοιχτό μέτωπο των τιμολογίων. Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις με τη βιομηχανία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει παράθυρο αισιοδοξίας ότι δε θα αργήσει το κλείσιμο της συμφωνίας. 

Ποια είναι τα ανοικτά θέματα; Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν σε σχέση με το ύψος της αύξησης που θα εφαρμοστεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων και το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο 20%. Στα νέα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρχει έκπτωση συνέπειας. 

Επιπλέον οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε άλλες παραμέτρους των τιμολογίων όπως το πώς θα επηρεάζει το καταναλωτικό προφίλ τον τρόπο τιμολόγησης καθώς επίσης και το ποσοστό βάσει του οποίου θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay. 

Βασικό σημείο της διαφαινόμενης συμφωνίας, είναι ότι από το 2023 θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης για όσες βιομηχανίες συνάψουν νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ καθώς οι χρεώσεις θα είναι κυμαινόμενες και θα συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος της αγοράς. Επομένως θα αυξομειώνονται ακολουθώντας τη μηνιαία τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης ημέρας του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία με τη Mytilineos για τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας. Το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου, στο πλαίσιο και των στόχων που έχει θέσει η Mytilineos για το “πρασίνισμα” του αλουμινίου. Ως προς τη διάρκεια της νέας σύμβασης ΔΕΗ Αλουμινίου, αυτή ορίστηκε για το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23 .

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η αλλαγή στο τρόπο της τιμολόγησης θα έρθει σε μια συγκυρία κατά την οποία έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη βιομηχανία ώστε να τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω πράσινων PPAs. Αν και απομένει να διευκρινιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες που θα καθορίσουν εάν είναι συμφέρον για τη βιομηχανία να συμμετάσχει στο σχήμα, εντούτοις οι προετοιμασίες για τις πράσινες συμβάσεις προχωρούν και εκτιμάται ότι εντός του 2022 θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του χρηματιστηρίου όπου θα μπορούν να συναφθούν τα σχετικά συμβόλαια μεταξύ πράσινων παραγωγών και ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου