Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ποιές θα είναι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούνιο

 

Θοδωρής Παναγούλης

Διατηρείται η φιλοσοφία των μέτρων επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Ιούνιο, αλλά το ύψος της ενίσχυσης θα μειωθεί καθώς η χονδρική είχε μια μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, με τα ίδια ποσοστά απορρόφησης των ανατιμήσεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, με μικρότερες επιδοτήσεις προσαρμοσμένες στις μειωμένες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο το «δίχτυ προστασίας» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Όπως είναι γνωστό, στόχος είναι το «δίχτυ» να δώσει τη σκυτάλη από την 1η Ιουλίου στο έμμεσο πλαφόν στην αγορά ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές για τους επόμενους 12 μήνες.

Όσον αφορά τον επόμενο μήνα, τον δρόμο για τη μείωση των ονομαστικών ενισχύσεων των λογαριασμών ανοίγει η αποκλιμάκωση κατά περίπου 9% του κόστους στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά. Έτσι, τη στιγμή που οι επιδοτήσεις του Μαΐου καθορίσθηκαν με τη μέση μηνιαία ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) να διαμορφώνεται στα 246,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο, ο Μάιος θα «κλείσει» σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, στα 225 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, χαμηλώνοντας τον «πήχυ» των επιδοτήσεων για τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επιδοτήσεις που θα δοθούν στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιούνιο έχουν ως εξής:

  • Οικιακά τιμολόγια (κύριες κατοικίες): Για κατανάλωση από 0-150 κιλοβατώρες, επιδότηση 185 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, Για την κατανάλωση από 151-300 κιλοβατώρες, επιδότηση 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση ορίζεται στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
  • Οικιακά τιμολόγια (μη κύριες κατοικίες) : 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλη την κατανάλωση
  • Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): 195 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτου κατανάλωσης
  • Επαγγελματικά τιμολόγια: 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για επιχειρήσεις έως 35 kVA και αρτοποιεία, πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
  • Σε ότι αφορά τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί η επιδότηση 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για οικιακούς και μη οικιακούς καταναλωτές. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου