Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Η Ευρώπη επιστρέφει στον άνθρακα


Παράπλευρη απώλεια του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως θα αποτελέσει η εγκατάλειψη του στρατηγικού σχεδίου της ΕΕ για στροφή στην πράσινη ενέργεια, αλλά και η ρήξη στη μακροχρόνια συνεργασία της με τη Ρωσία.

Το Βερολίνο επιστρέφει στον άνθρακα -στο ρυπογόνο καύσιμο που σχεδίαζε να εγκαταλείψει οριστικά- ως απάντηση στην απόφαση της Gazprom για μείωση των ροών αερίου προς τη Γερμανία αλλά και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επαναφέρει λοιπόν σε λειτουργία μονάδες άνθρακα και τους παρέχει χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα για τον χειμώνα. Η στροφή στον άνθρακα, εκτός του περιβαλλοντικού αντίκτυπου, σημαίνει παράλληλα και ένα κόστος της τάξεως των περίπου 15 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν έως και χθες την ανοδική τους πορεία, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να σημειώνουν νέα άνοδο 8,1% μετά το ράλι κατά 43% που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία έλαβε την ίδια απόφαση, ανακοινώνοντας ότι θέτει εκ νέου σε λειτουργία τις μονάδες άνθρακα.

Για ένα είδος «διελκυστίνδας στην οποία ο Πούτιν έχει προς το παρόν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά αυτό δεν αποκλείει αργότερα να έχουμε εμείς το πάνω χέρι» έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Σημειωτέον ότι η Γερμανία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη θέρμανση των κατοικιών και τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας της. Έχει, ωστόσο, ήδη κατορθώσει να μειώσει το μερίδιο των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία στο 35%, από το 55%.

Κίνητρα στη βιομηχανία προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια ώστε να συγκεντρωθούν αποθέματα στους ταμιευτήρες ενέργειας της χώρας σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση Σολτς, που στο παρελθόν είχε θέσει στόχο την ταχύτερη δυνατή κατάργηση της χρήσης άνθρακα στη Γερμανία. Τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη συγκέντρωση αποθεμάτων πρόκειται να χορηγήσει η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος του προγράμματος, αλλά υπολογίζεται πως η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Γερμανίας είναι περίπου στο 57% της χωρητικότητάς τους. Για να αγοράσει το Βερολίνο άλλες 120 τεραβατώρες που χρειάζεται για την πληρότητα των ταμιευτήρων, θα χρειαστούν περίπου 15 δισ. ευρώ, καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σχολιάζοντας την επιστροφή της Γερμανίας στο ρυπογόνο καύσιμο, ο κ. Χάμπεκ υπογράμμισε: «Είναι πικρό αυτό αλλά αναγκαίο σε αυτή την κατάσταση, προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου». Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Gazprom είχε αποφασίσει να μειώσει δραστικά την παροχή αερίου στη Γερμανία, αλλά και σε Γαλλία, Αυστρία και Τσεχία.

Την ημέρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβησαν στην Ουκρανία με σκοπό να στηρίξουν το αίτημά της για ένταξή της στην ΕΕ, οι ροές του ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν κατά περίπου 60%.


www.zougla.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου