Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Φόβοι για νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού – Το κύμα προσφυγών, η πιλοτική δίκη και η προσωρινή διαταγή

energypress.gr

Χρήστος Στεφάνου

Έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενο νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά ηλεκτρισμού εκφράζονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις προσφυγές που έχουν κάνει μεμονωμένοι καταναλωτές αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Αν και η έκδοση της προσωρινής διαταγής την περασμένη εβδομάδα ουσιαστικά κλείνει το παράθυρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών καθώς απαγορεύει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών, εντούτοις η κρίσιμη μάχη αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο της πιλοτικής δίκης που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ και η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο. Από την έκβασή της θα κριθεί η τύχη όλων των εκκρεμών αγωγών και κατ᾽ επέκταση θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα εάν έχουν βάση τα αιτήματα καταναλωτών να απαλλαγούν από τη ρήτρα. 

Την περασμένη εβδομάδα πάντως κορυφαίος παράγοντας της αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρθηκε στο θέμα επισημαίνοντας η απόφαση της ΔΕΗ να κάνει αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης λειτουργεί στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο τα κύματα των προσωρινών διαταγών που ζητούνται από καταναλωτές σε όλη τη χώρα, μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά. Ο ίδιος εμφανίστηκε προβληματισμένος και ανήσυχος για τις προεκτάσεις του φαινομένου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία για την αγορά. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι με το αίτημα της ΔΕΗ για την διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μια και καλή το θέμα προλαμβάνοντας ενδεχομένως νέες ατομικές ή ομαδικές αγωγές που προετοιμάζονται αλλά και ενδεχόμενες αντιφατικές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ανά την χώρα. Και σε περίπτωση που η ρήτρα κριθεί νόμιμη, τότε όσοι καταναλωτές έχουν σταματήσει να την καταβάλουν θα κληθούν να την πληρώσουν με αθροιστικά και με τόκο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το κίνημα «δεν πληρώνω» των διοδίων. 

Σημειώνεται τέλος ότι μέχρις ότου αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση, δεν μπορεί να συζητηθεί καμία άλλη αγωγή. Μάλιστα η απόφαση του Αρείου Πάγου θα κρίνει μία φορά και για όλους τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία σημειωτέον δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται η εφαρμογή της στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και του πλαφόν που θα δημιουργηθεί στη χονδρική ρεύματος. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου