Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

«Κλειδώνουν» οι κρίσιμες αποφάσεις για τα επίπεδα του πλαφόν ανά τεχνολογία - Στόχος η τιμή των υδροηλεκτρικών να μην δημιουργήσει βαθύ πρόβλημα στην ΔΕΗ

 

Γιώργος Φιντικάκης - energypress.gr

Τις τελικές αποφάσεις για τις τιμές του πλαφόν ανά τεχνολογία ενόψει της εφαρμογής από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση, με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ να κατέχουν κεντρική θέση στα σενάρια που κάνουν οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα. Τα όποια υπερέσοδα αφαιρεθούν από τα νερά είναι αυτά που θα δώσουν και τους περισσότερους πόρους στο Ταμείο Ενεργειακης Μετάβασης για την παροχή όσο το δυνατόν υψηλότερων επιδοτήσεων με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. 

Διπλός επομένως ο στόχος των υπολογισμών. Αφενός να είναι ικανοποιητικό το κονδύλι από τα έσοδα στην «πηγή», δηλαδή στην εκκαθάριση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ΤΕΜ, αφετέρου να μην πληγεί η ΔΕΗ, δηλαδή να μην τεθεί εν αμφιβόλω, η δυνατότητά της να παρέχει εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια στους πελάτες της, και φυσικά να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει σε ζημιές.

Σε μια άσκηση που καλείται να συγκεράσει τα παραπάνω, οι πληροφορίες του Energypress αναφέρουν ότι το πλαφόν στα υδροηλεκτρικά θα μπει σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Τα νούμερα που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μιλούν για 100 -120 ευρώ / MWh, τιμές αρκετά υψηλότερες από κάποιες αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 80-90 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι τιμές που ακούγονται για τις ΑΠΕ κινούνται στα 80-90 ευρώ / MWh, ενώ για τις μονάδες φυσικού αερίου λέγεται ότι θα ληφθεί ως πρότυπο μια μονάδα παλαιότερης τεχνολογίας. Η «μονάδα πρότυπο», όπως θα αποκαλείται στο νέο μηχανισμό, θα έχει για παράδειγμα 50% βαθμό απόδοσης, καθώς επίσης συγκεκριμένα λειτουργικά κόστη. Στην πράξη, με βάση την εν λόγω μονάδα που θα λειτουργεί με ένα τεκμαρτό τρόπο, όταν το φυσικό αέριο θα κοστίζει για παράδειγμα 100 ευρώ/MWh, τότε ο παραγωγός θα αμείβεται για την επόμενη ημέρα, με μια τιμή της τάξης των 220-230 ευρώ/  MWh. 

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του πλαφόν ανά τεχνολογία θα καθορίσει και τα έσοδα των εταιρειών, δηλαδή τα περιθώρια που θα έχουν για να κάνουν εκπτωτική πολιτική και να συνεχίσουν να διατηρούν σταθερά τιμολόγια σε παρόμοια επίπεδα με τα σημερινά. Στην πράξη, εφόσον αυτό μπει ψηλά, τότε από το ποσό που θα παρακρατείται στην «πηγή», προκειμένου να διατεθεί στο ΤΕΜ, θα αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος από το κόστος των εκπτώσεων και επιδοτούμενων τιμολογίων.

Η έγκριση του μηχανισμού

Το δεύτερο σημαντικό θέμα συνδέεται με την έγκριση από τη Κομισιον του μηχανισμού, διάρκειας δώδεκα μηνών. Στο ερώτημα πότε αυτό θα συμβεί, η απάντηση πηγών του ΥΠΕΝ είναι ότι το κοινοτικό «ναι» δεν θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αναλυτική τεκμηρίωση για τον μηχανισμό που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κατατεθεί στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και μάλιστα έχει λάβει ανεπίσημα το «πράσινο φως». Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο ΥΠΕΝ θεωρούν ότι θα υπάρξει σύντομα και η επίσημη θετική απάντηση από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να καταστεί εφικτό ο μηχανισμός να εφαρμοστεί κανονικά από την 1η Ιουλίου.

Αμέσως μόλις επέλθει συμφωνία με τις Βρυξέλλες, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και η εν συνεχεία έκδοση υπουργικής απόφασης για την προσωρινή αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Επίσης, πρέπει να δρομολογηθεί νομοθετικά και η παροδική αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής, μέσω τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας για την οποία θα γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ.

Η «δύναμη πυρός» που θα αποκτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με την προσθήκη των υπερεσόδων των καθετοποιημένων ομίλων, αναμένεται να φτάσει στα 3,2 δισ. ευρώ για το επόμενο εξάμηνο, ώστε μέσω των επιδοτήσεων να αναχαιτίσει οριζόντια (για όλες τις παροχές) σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στόχος είναι η απορρόφηση από τους λογαριασμούς ρεύματος του 85% των ανατιμήσεων.

Σε επίπεδο πάντως καθετοποιημένων ομίλων, η λογική λέει ότι άπαξ και φεύγουν εκατομμύρια από τα έσοδα που είχαν, όλοι θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους και να ξαναδούν την εμπορική τους πολιτική. Η έκταση της αναπροσαρμογής αυτής θα εξαρτηθεί από το ύψος στο οποίο θα τεθεί το πλαφόν για κάθε τεχνολογία.

Αρχειοθήκη ιστολογίου