Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Με γνωμοδότηση της ΡΑΕ έγινε το πρώτο βήμα για επίσημη αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής - Τρείς οι τύποι τιμολογίων

 

Μιχάλης Μαστοράκης

Γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις αλλαγές στη δομή των τιμολογίων ρεύματος που θα συνοδεύσουν την σχεδιαζόμενη παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αφορά στην αναστολή, για διάστημα ενός χρόνου, της δυνατότητας των προμηθευτών να έχουν τιμολόγια που να περιλαμβάνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η επικείμενη εφαρμογoγή

 του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος επιτάσσει μια σειρά τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας (και κατά συνέπεια των λογαριασμών), για όλο το διάστημα που αυτό θα βρίσκεται σε ισχύ. Η ΡΑΕ προχώρησε σε γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΝ, καθώς ο Κώδικας Προμήθειας βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου και επομένως αυτό είναι αρμόδιο για τις όποιες τροποποιήσεις.

Στην πράξη, η εισήγηση σημαίνει ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα απαλειφθεί από όσα υφιστάμενα τιμολόγια έχουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, δηλαδή όσα αυτή τη στιγμή δεν είναι σταθερά. Επομένως, πλέον θα υπάρχει μία και μόνο χρέωση για το ρεύμα που θα καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε.

Πλέον οι προμηθευτές από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο θα έχουν την δυνατότητα να έχουν τριών ειδών τιμολόγια:

  • Σταθερά
  • Κυμαινόμενα με όριο διακύμανσης
  • Κυμαινόμενα χωρίς όριο διακύμανσης

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα διαμορφώνονται από δύο συνιστώσες:

Α)Τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με το κόστος του ρεύματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ρήτρα)

Β) Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας συν ένα εύλογο κέρδος (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα είναι πάνω – κάτω σταθερό).

Τι θα γίνει με τις υφιστάμενες συμβάσεις των πελατών που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής;

Τα υφιστάμενα τιμολόγια με ρήτρα θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα με ή χωρίς όριο διακύμανσης, ανάλογα με την επιλογή του καταναλωτή που θα κληθεί να επιλέξει.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος που πλήρωνε ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας θα ενσωματωθεί τώρα στην ενιαία μοναδική χρέωση (η οποία θα μεταβάλλεται βάσει των αυξομειώσεων των χονδρεμπορικών τιμών). Στην πράξη, το συνολικό ποσό που πλήρωνε πριν ο καταναλωτής για το άθροισμα βασικής χρέωσης και ρήτρας αναπροσαρμογής, θα το πληρώνει τώρα ως ενιαία χρέωση χωρίς να υπάρχει η ξεχωριστή αναγραφή της ρήτρας.

Πως θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός ρεύματος των καταναλωτών;

Λόγω της εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει περισσότερα χρήματα για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Τα παραπάνω χρήματα προκύπτουν από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το energypress, τα πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στα εξής επίπεδα:

  • 100-120 ευρώ/MWh, για τα υδροηλεκτρικά
  • 80-90 ευρώ/MWh, για τις ΑΠΕ
  • 220-230 ευρώ/MWh, για τις μονάδες φυσικού αερίου (για τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο ολλανδικό hub TTF).

Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ.

Για να έρθει ωστόσο η τελική τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής στα επίπεδα των 14 με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί και υποσχεθεί η κυβέρνηση (ποσό λίγο ψηλότερα από ό,τι ίσχυε πριν την εκτόξευση των τιμών), απαιτούνται και άλλα χρήματα, τα οποία δεν μπορεί παρά να δοθούν από τον προϋπολογισμό. Και εδώ φυσικά τίθεται το θέμα των αντοχών του προϋπολογισμού, ειδικά όταν έχουν ανακύψει πιεστικές ανάγκες για παροχή ενισχύσεων και στον τομέα των καυσίμων που τώρα πλέον «κάνουν κούρσα».

Τι απαιτείται να κάνουν οι προμηθευτές;

Έκδηλη είναι η αναστάτωση στην αγορά από την προοπτική «απόσυρσης» της ρήτρας, όπως μεταφέρουν πηγές στο energypress, καθώς, όπως λέγεται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταλήγει να ανατρέπει πλήρως την εμπορική πολιτική των προμηθευτών. Πρώτα και κύρια, γιατί θα πρέπει να καθορίσουν τη μία και μοναδική χρέωση στα «νέα» κυμαινόμενα τιμολόγια, συνυπολογίζοντας από τα υφιστάμενα τιμολόγια τόσο τις ονομαστικές χρεώσεις όσο και τα ποσά στα οποία «μεταφράζονται» οι ρήτρες.

Επιπρόσθετα, βασικό ερώτημα παραμένει αν η «απόσυρση» της ρήτρας από τα τιμολόγια ρεύματος σημαίνει πως οι προμηθευτές αλλάζουν μονομερώς τους όρους των συμβάσεων με τους πελάτες τους. Έτσι, όσο δεν είναι ξεκάθαρο αν τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια θα θεωρούνται όντως νέα, δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσο θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις τροποποιήσεις – και μάλιστα 60 ημέρες πριν τις εφαρμόσουν. Εξίσου δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο με την αλλαγή των χρεώσεων ένας καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου