Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Σ. Φάμελος: Επιλογή Μητσοτάκη η προκλητική αύξηση των αμοιβών των μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης

 

Σ. Φάμελος: Επιλογή Μητσοτάκη η προκλητική αύξηση των αμοιβών των μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Σ. Φάμελλου για την προκλητική αύξηση των αμοιβών της διοίκησης της ΔΕΗ εν μέσω ακραίων αυξήσεων των λογαριασμών ρεύματος

«Από την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το έτος 2021 προκύπτει ότι το κόστος αμοιβών διοίκησης, δηλαδή του πρόεδρου, του διευθύνοντα συμβούλου,  των αντιπροέδρων, των γενικών διευθυντών, των βοηθών διευθυντών ανήλθε το 2021 στα 5,71 εκατ. ευρώ. Είναι 270% παραπάνω από το κόστος διοίκησης της αντίστοιχης τελευταίας χρονιάς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα την τελευταία χρονιά, μεταξύ 2020-2021, οι αμοιβές των στελεχών της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 65% σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας, ενώ φορτώνονταν οι λογαριασμοί των καταναλωτών» δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την προκλητική αύξηση των αμοιβών της διοίκησης της ΔΕΗ εν μέσω ακραίων αυξήσεων των λογαριασμών ρεύματος.Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ επί διακυβέρνησης ΝΔ πολλαπλασιάστηκαν οι γενικές διευθύνσεις, οι γενικοί διευθυντές και οι βοηθοί διευθυντές και ανέφερε ότι το 1993 στη ΔΕΗ υπήρχαν επτά (7) γενικές διευθύνσεις όπως και το 2019, ενώ τώρα οι γενικές διευθύνσεις έγιναν δεκαπέντε (15), είκοσι επτά (27) διευθυντές το 2019, εκατόν πέντε (105) τώρα, εξήντα (60) βοηθοί διευθυντές τότε, διακόσιοι πενήντα (250) τώρα.

«Είναι πολιτική επιλογή τα μπόνους. Είναι πολιτική επιλογή οι μισθοί των διευθυντών. Δεν ίσχυαν. Πείτε μας πόσες ήταν οι θέσεις ευθύνης στη ΔΕΗ; Πόσες είναι τώρα; Ποιες διευθυντικές θέσεις δημιουργήθηκαν μετά τον Αύγουστο του 2019; Για ποιο λόγο δεν μας απαντάτε γραπτά για την αύξηση των διευθυντικών θέσεων; Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι αμοιβές κατά 270%, σε σχέση με τη χρήση του 2018, σήμερα πια, δηλαδή τη χρήση του 2021;», ανέφερε στην τοποθέτησή του. Τόνισε στη συνέχεια ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει επανειλημμένα την κατάθεση των οργανογραμμάτων της ΔΕΗ και του ΔΕΗ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κωφεύει και δεν τα καταθέτει, στάση που εγείρει ερωτήματα και αποδεικνύει προσπάθεια να καλυφθεί η γαλάζια άλωση στον όμιλο της ΔΕΗ.

Στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι στο ποσό των 5,71 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές της διοίκησης της ΔΕΗ δεν έχει συμπεριληφθεί το ποσό που θα διατεθεί ως πρόσθετο μπόνους στα μεγαλοστελέχη με την μορφή δωρεάν μετοχών της ΔΕΗ. «Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα υπάρχουν μετοχές αξίας δεκαέξι (16) εκατ. ευρώ για να πάρουν μπόνους τα «γαλάζια» παιδιά της ΔΕΗ για όλα αυτά τα ωραία που έχουν πετύχει, που χρεοκόπησαν όλα τα νοικοκυριά και όλη την οικονομία, που έβαλαν πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας και έχουν ήδη τα 700 από τα 927 εκατ. ευρώ υπερκέρδη που εντόπισε η ΡΑΕ», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ, με το που βγήκαν στο φως οι καταγγελίες για την αγορά των μετοχών για τη διάθεση τους δωρεάν στα μέλη της διοίκησης, έσπευσε να ανακοινώσει ψευδώς ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί, κάτι που από την ίδια την ετήσια οικονομική έκθεση της ΔΕΗ για το έτος 2021 διαψεύδεται καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά μετοχών για το σκοπό αυτό .

Ο Σ.Φάμελλος στη συνέχεια, σημείωσε: «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δημιούργησε ακραία ακρίβεια και εφάρμοσε ρήτρα αναπροσαρμογής και δίνει ταυτόχρονα χρυσά μπόνους στα «γαλάζια» παιδιά, τα οποία έχουν απαξιώσει ακόμα και τα λιγνιτωρυχεία γιατί δεν είχαν καν πλάνο εξόρυξης λιγνίτη. Τους το ζήτησε σε δύο συνεδριάσεις στις επιτροπές έκτακτης ανάγκης το Υπουργείο και το κατέθεσαν 4 ή 5 Απριλίου. Είναι δυνατόν; Δίνετε μπόνους σε αυτούς που δεν είχαν καν πλάνο εξόρυξης λιγνίτη για την τρέχουσα χρονιά; »

Κλείνοντας ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει στην άλωση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ καθώς δυο πράγματα ξέρει να κάνει καλά, να ξεπουλάει δημόσια περιουσία και να τακτοποιεί τους δικούς της. Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα.».

Αρχειοθήκη ιστολογίου