Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Οι δύο παράγοντες που φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στο «δελτίο ενέργειας»

 

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμώντας ότι δύο παράμετροι εφόσον συνδυαστούν μπορούν να «σφραγίσουν» την λύση της ελεγχόμενης κατανομής των προμηθειών (με δελτίο): Ένας κρύος χειμώνας και η αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να φέρει ελεγχόμενη παροχή ενέργειας για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Στα πιο απαισιόδοξά του σχόλια μέχρι στιγμής σχετικά με το πιθανό εύρος των ελλείψεων ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Μπιρόλ είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Αν έχουμε έναν κρύο και με διάρκεια χειμώνα και αν δεν λάβουμε [μέτρα από πλευράς ζήτησης]». . . Δεν θα απέκλεια τον περιορισμό του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Gazprom έχει ήδη αποκόψει χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία, επειδή φέρεται ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της για χρήση του νέου μηχανισμού πληρωμών σε ρούβλια.

Ο Μπιρόλ είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα ήταν λιγότερο σοβαρές «αν η κινεζική οικονομία δεν αποδώσει με τους συνήθεις ρυθμούς». Τους τελευταίους μήνες, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ως μέρος της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού του Πεκίνου επιβράδυναν την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τη ζήτηση ενέργειας, αλλά η χώρα ανοίγει ξανά.

Σε μια διάσκεψη του IEA στη Δανία, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τουλάχιστον 20 χώρες, ο οργανισμός είπε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας έως το 2030 κατά το αντίστοιχο της τρέχουσας ετήσιας χρήσης της Κίνας μέσω βημάτων όπως η καλύτερη μόνωση κτιρίων και άλλες αποδόσεις όπως ο καλύτερος κλιματισμός.

Ο Μπιρόλ υποστήριξε ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μέσω αυξημένης απόδοσης, μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «εκμετάλλευσης στο έπακρο των υπαρχόντων κοιτασμάτων [πετρελαίου και φυσικού αερίου]» — αντί για νέα, μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν ως τις δεκαετίες 2040 και 2050 και θα μπορούσε να σημαίνει «αντίο στη διεθνή πολιτική μας για το κλίμα».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να προκαλέσουν πλήγμα σε πολλές οικονομίες.

www.naftemporiki.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου