Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Σοκ και δέος από τις πραγματικές ζημιές της ΔΕΗ - Σκρέκας: Αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ



Σοκ και δέος από τις πραγματικές ζημιές της ΔΕΗ - Σκρέκας: Αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ
Του Γιώργου Φιντικάκη
Ζημιές -μαμούθ πάνω από 900 εκατ. ευρώ, και όχι 542 εκατ. ευρώ, έγραψε στην πραγματικότητα το 2018 ο όμιλος ΔΕΗ, όπως προκύπτει από μια προσεκτικότερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα της.
Σε μια προφανή προσπάθεια να εξωραΐσει την τραγική οικονομική της κατάσταση, η ΔΕΗ έχει εξαιρέσει από τα οικονομικά μεγέθη του 2018 τα αποτελέσματα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, τα οποία ήταν επίσης ζημιογόνα. Εάν προστεθούν κι αυτά, οι ζημιές ανεβαίνουν στα περίπου... 2,5 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Στην πράξη, η ΔΕΗ παρουσίασε δύο διαφορετικούς πίνακες αποτελεσμάτων, προβάλλοντας αυτόν με τις λιγότερες ζημιές, προκειμένου να δείξει μια λιγότερο «μαύρη» εικόνα. Σε αυτόν που αφορά τις λεγόμενες «συνεχιζόμενες» δραστηριότητες, δηλαδή την από εδώ και πέρα λειτουργία του ομίλου, χωρίς σε αυτήν να συνυπολογίζονται οι προς πώληση μονάδες, προκύπτουν ζημιές μετά φόρων 542 εκατ. ευρώ.
Αν και οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης πέρυσι δούλευαν κανονικά, γράφοντας καθημερινά ζημιές, όπως άλλωστε και το σύνολο του ομίλου, εντούτοις η διοίκηση της ΔΕΗ τις εξαίρεσε από τον πρώτο πίνακα, και τις συμπεριέλαβε στις λεγόμενες «διακοπτόμενες» δραστηριότητες. Σαν κίνηση βασίζεται στην λογική ότι από εδώ και πέρα οι συγκεκριμένες μονάδες θα πάψουν να συνεισφέρουν στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, παραδοχή άλλωστε εντελώς αυθαίρετη, καθώς ουδείς ξέρει αν θα καταφέρει τελικά να τις πουλήσει. 
Σε κάθε περίπτωση όμως οι συγκεκριμένες μονάδες ήταν σε λειτουργία το 2018, χρονιά την οποία αφορούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ. Στον δεύτερο λοιπόν πίνακα, αυτόν με τις λεγόμενες «διακοπτόμενες» δραστηριότητες, εφόσον συμπεριληφθούν στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου και τα αποτελέσματα των παραπάνω λιγνιτικών σταθμών, τότε οι ζημιές μετά φόρων εκτινάσσονται από τα 542 εκατ. στα… 903,8 εκατ. ευρώ! 
«Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά, οι ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε η εταιρεία, προκαλούν σοκ και δέος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για «μαθητευόμενους μάγους της κυβέρνησης Τσίπρα που κατέστρεψαν την επιχείρηση».
«Το μόνο που τους ενδιαφέρει», όπως λέει, «είναι να μη σκάσει στα χέρια τους η ωρολογιακή βόμβα που οι ίδιοι πυροδότησαν», προσθέτοντας ότι «για τη δραματική αυτή εξέλιξη οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Τσίπρας, Σταθάκης και Παναγιωτάκης με τις επιλογές τους οδήγησαν στο γκρεμό την εταιρεία. Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία ζόμπι, με υψηλές ζημίες, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ».
Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι τα αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ περιγράφονται όχι στις πρώτες αλλά στις τελευταίες σελίδες της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, υπό τον τίτλο: «Βασικά οικονομικά μεγέθη Ομίλου με διακοπτόμενες δραστηριότητες».
«Στα αποτελέσματα από διακοπτόμενες δραστηριότητες που αφορούν στην δραστηριότητα των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών «ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.» και ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.», έχει ενσωματωθεί απομείωση που αφορά στην αποτίμηση ύψους € 242,7 εκατ. από ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας της συμμετοχής του Ομίλου στις δύο νέες Θυγατρικές Εταιρείες, που δημιουργήθηκαν βάσει των προβλέψεων του Ν. 4533/2018, ώστε η καθαρή αξία των Διακρατούμενων προς Πώληση στοιχείων Ενεργητικού να εμφανίζεται στη χαμηλότερη μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας τους μετά την αφαίρεση των εξόδων για την πώλησή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.


Ελεύθερη πτώση της μετοχής στο ΧΑ
Στο χρηματιστήριο η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση φτάνοντας και το 7%, με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτακη να αποδίδει την τραγική εικόνα σε εξωγενείς παράγοντες, όπως τα τεράστια κόστη για αγορές ρύπων και την επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, υπονοώντας την ανάγκη άμεσων αυξήσεων στο ρεύμα, καθώς όπως λέει “η επιχείρηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια να μην μετακυλήσει τις ανωτέρω επιπτώσεις στους καταναλωτές”, κρούοντας εμμέσως πλην σαφώς τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η επιχείρηση.
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που παρουσιάζει η επιχείρηση απόρροια των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς: Το 2018 έγραψε από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ζημιές μετά φόρων 542 εκατ, έναντι κερδών 127 εκατ. την προηγούμενη χρονιά. Οι ζημιές όμως Σε μια χρονιά μέσα τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν κατά... 73,9%, από 828,8 εκατ. σε 216,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη χειρότερα είναι τα νούμερα με βάση τις διακοπτόμενες δραστηριότητες, με τα EBITDA να πέφτουν στα 94,2 εκατ. έναντι 887,3 εκατ. το 2017. Επίσης ο τζίρος της υποχώρησε στα 4,74 δισ κατά 4,1% λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας μεριδίου της. 
Το ράλι των τιμών CO2 που μέσα σε μια χρονιά διπλασιάστηκαν, εκτίναξε τις δαπάνες της ΔΕΗ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων που έφτασαν τα 279,5 εκατ. από 141,6 εκατ. το 2017, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων από  5,71/τόνο σε 11,93/τόνο.
Το μοντέλο των υποχρεωτικών δημοπρασιών ρεύματος προς τους ανταγωνιστές, προκειμένου να ανοίξει η αγορά, της κόστισε πέρυσι 223,8 εκατ, ήταν δηλαδή αυξημένο κατά 151,6 εκατ. σε σχέση με το 2017, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι ποσότητες υπερέβαιναν το αντίστοιχο άθροισμα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, φαινόμενο το οποίο προβλέπεται να διατηρηθεί και για όλο το 2019.

 https://www.liberal.gr/arthro/249330/oikonomia/epicheiriseis/sok-kai-deos-apo-tis-pragmatikes-zimies-tis-dei---skrekas-aggizoun-to-1-dis-euro.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου