Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Αυξημένες οι τιμές στις νέες συμβάσεις για τις τηλεθερμάνσεις – Οφειλές 5,7 εκατ. ευρώ από το 2013 θα εισπράξει η ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
Ενιαίο τιμολόγιο παροχής θερμικής ενέργειας για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης προβλέπουν οι νέες συμβάσεις τροφοδοσίας που θα υπογράψει η ΔΕΗ με τις αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης.
Με τις νέες συμβάσεις, εξορθολογίζεται επίσης το πάγιο, σύμφωνα με τη θερμική ισχύ που παίρνει κάθε τηλεθέρμανση.
Η νέα τιμή παροχής θερμικής ενέργειας ανέρχεται στα 7 ευρώ/MWhth, ενώ η προηγούμενη ήταν στα 5,5 ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στην αρχή των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των νέων συμβάσεων, η τιμή που ζητούσε η ΔΕΗ έφτανε στα 12,5 ευρώ.

Η ΔΕΗ εισπράττει τις οφειλές της ΔΕΤΗΠ από το 2013
Η νέα σύμβαση τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, στην τελευταία συνεδρίασή του.
Η νέα σύμβαση έχει διάρκεια 8 ετών, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2013 όταν δηλαδή έγινε η σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) με τη ΔΕΗ είχε λήξει από το 2012, πριν δηλαδή τη σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Έκτοτε, η ΔΕΗ τιμολογούσε την παρεχόμενη θερμική ενέργεια με την τιμή που ίσχυε προηγούμενα, όταν η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης γίνονταν από την μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
Η ΔΕΤΗΠ, από την πλευρά της, δεν αποδέχτηκε αυτή την τιμολόγηση και οι δυο πλευρές δεν είχαν υπογράψει, μέχρι σήμερα, νέα σύμβαση.
Η μη συμφωνία μεταξύ ΔΕΤΗΠ και ΔΕΗ για την τιμή, μετά τη σύνδεση με τον ΑΗΣ Καρδιάς επέφερε «παύση πληρωμών» από τη ΔΕΤΗΠ.
Έτσι, από το 2013 μέχρι και σήμερα, συσσωρεύτηκε οφειλή ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία για τη νέα σύμβαση συμπεριλαμβάνει και τη συμφωνία για την αποπληρωμή (κατόπιν ρύθμισης) των οφειλών αυτών, σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Αρχειοθήκη ιστολογίου