Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Τι αλλάζει στο ρόλο των διαχειριστών η ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Γιάννα Παπαδημητρίου
Η ταχύτερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί βασική στόχευση της ήδη συντελούμενης ψηφιοποίησης τους, μια διαδικασία που, με τη σειρά της, έχει κομβική σημασία, καθώς τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση διεθνώς.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις για την ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025 φτάνουν τα 62 δισ. ευρώ!

Το δυσθεώρητο αυτό ποσό εξηγείται, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δίκτυα προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων και εφαρμογής καινοτόμων, ιδιαίτερα ελκυστικών τεχνολογιών.
Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν καθοριστικά και το ρόλο των διαχειριστών των δικτύων διανομής, όπως εξήγησε και ο κ. Ν. Χατζηαργυρίου, πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο συνέδριο Power & Gas Supply Forum - Η ελληνική αγορά προμήθειας μπροστά σε νέα δεδομένα, που διοργάνωσε η ειδησεογραφική ομάδα του energypress.
Κωδικοποιημένα, οι βασικότερες παράμετροι που αλλάζουν το ρόλο των διαχειριστών, είναι οι εξής:
-Διεσπαρμένη παραγωγή
Ως λειτουργός του συστήματος διανομής ο Διαχειριστής χρειάζεται να χρησιμοποιεί  υπηρεσίες ευελιξίας από διεσπαρμένους πόρους
-Ενεργοί καταναλωτές
Οι Διαχειριστές διευκολύνουν την ενσωμάτωση της αυτό-παραγωγής από καταναλωτές που παράγουν την δική τους ηλεκτρική ενέργεια.
-Διεσπαρμένη αποθήκευση
Οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης συνδεδεμένες  στα δίκτυα διανομής προσφέρουν περαιτέρω υπηρεσίες ευελιξίας στους Διαχειριστές.
-Ψηφιοποίηση της ενέργειας
Οι έξυπνοι μετρητές και διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και αισθητήρες προσφέρουν πλήθος δεδομένων που οι Διαχειριστές καλούνται να αξιοποιήσουν στην καλλίτερη λειτουργία τους.
-Διαχείριση των ενεργών δικτύων
Οι Διαχειριστές είναι υπεύθυνοι για την αποδοτική διαχείριση των δικτύων τους συμβάλλοντας στην μείωση του λειτουργικού κόστους και στην αναβολή των επενδύσεων ενίσχυσης των δικτύων.
-Ηλεκτροκίνηση
Οι Διαχειριστές στηρίζουν  την αγορά της ηλεκτροκίνησης αναπτύσσοντας τους πρώτους σταθμούς φόρτισης.  


Αρχειοθήκη ιστολογίου