Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Παντελής Καραλευθέρης: «Μπορεί να οδηγηθούμε σε κατ’ ανάγκη επιλογή κλεισίματος των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου»

Ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για την απόφαση της ΔΕΗ να άρει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ΟΝΠ10,το νέο ενεργειακό σχεδιασμό , τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ και το μέλλον της περιοχής.
Τον Ιούλιο του 2017 είχε παρθεί η απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του κάμπου της Ακρινής (ΟΝΠ10), κάτι που τώρα αλλάζει. «Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το περιβάλλον περιγράφει λιγότερες ανάγκες για λιγνιτική παραγωγή» ανέφερε ο κ. Καραλευθέρης. Περιορίζεται στο 17%, το ποσοστό του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ο λιγνίτης δηλαδή περιορίζεται στο ήμισυ. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα σύμφωνα με τον ίδιο για την εταιρία για να έχει κι άλλες εξορύξεις
και για όλα τα εργοστάσια. «Πιθανά να υπάρχει και περιορισμός στην ίδια τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου γιατί λόγω των κακών επιδιορθώσεων στα συστήματα και των βελτιώσεων πιθανόν να μην έχουμε όλες τις μονάδες που χρειάζονται» συμπλήρωσε. «Από τη στιγμή που θα καίμε λιγότερη λιγνίτη, διότι θα δουλεύουν τα μισά εργοστάσια δεν υπάρχει λόγος να απαλλοτριώσουμε άλλα εδάφη και να ανασκάψουμε άλλα κοιτάσματα. Τα ήδη απαλλοτριωθέντα εδάφη και διανοιχθέντα ορυχεία αρκούν το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030».
Κάθε μείωση δραστηριότητας λιγνίτη συνιστά καταστροφική επιλογή για την περιοχή μας συνέχισε .Το αφήγημα περί καθαρού περιβάλλοντος είναι ένα εργαλείο να οδηγηθούμε από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο με δούρειο ίππο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Θέλουμε τη συμμετοχή των ΑΕΠ , γίνεται όμως για τη διευκόλυνση της εισόδου του φυσικού αερίου» συνέχισε λέγοντας ότι το ήμισυ του ισοζυγίου των τραπεζικών συναλλαγών στο εξωτερικό συνάλλαγμα γίνεται για να καταναλώσουμε φυσικό αέριο. «Τα συμφέροντα του φυσικού αερίου έχουν επικρατήσει, έχουν αλλάξει τον ενεργειακό λόγο . Για αυτό αναρωτιόμαστε πώς υπάρχουν φωνές άκριτες ενάντια στο λιγνίτη στην περιοχή μας, όταν η περιοχή μας ζει από αυτό».
Μίλησε για λάθη στην ανακατασκευή και βελτίωση των μονάδων του Αγίου Δημητρίου για να είναι καθαρές και αποδοτικές . Οι μονάδες δεν έχουν πετύχει τους στόχους για τη βελτίωσή τους, ώστε να μην έχουμε έτοιμες το 2020-21 , όπως υποχρεούμαστε συμπλήρωσε. .«Αν αυτό το ταυτίσουμε με το εθνικό σχέδιο, υπάρχει μια ατυχής συγκυρία που μπορεί να γίνει πολιτική επιλογή. Δηλαδή μπορεί να οδηγηθούμε σε κατ’ ανάγκη επιλογής κλεισίματος των μονάδων».
«Αν η εισήγηση της ΔΕΗ έρχεται να προλάβει τις αντιδράσεις και αποζημιώσεις είναι κακή επιλογή»
Η ΔΕΗ και το Δ.Σ. αντιμετωπίζει αυτά με μια επιφύλαξη τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να περιορίσουμε τις απαλλοτριώσεις, μιας και μπορεί να μη χρειαστούν τα κοιτάσματα. «Είναι αυτός ο λόγος και μόνο; Και γιατί ταυτίζεται αυτή η επιλογή με αυτή τη χρονική συγκυρία;» διερωτάται ο ίδιος. «Είναι ανοιχτές και οι διεκδικήσεις για το χρώμιο, οι οποίες από διεκδικήσεις προστασίας των κατοίκων τείνουν να γίνουν διεκδικήσεις αποζημιώσεων και μόνο. Η επιχείρηση έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, υπάρχει εφέσιμη διαδικασία. Αν η εισήγηση της ΔΕΗ έρχεται να προλάβει τις αντιδράσεις και αποζημιώσεις είναι κακή επιλογή».
Για τις χαμένες θέσεις εργασίας
Κάθε εργοστάσιο όταν κλείνει υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό είπε. Για το υπάρχον προσωπικό της Καρδιάς δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στο Αμύνταιο. Εκεί που τίθενται πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις που καταργούνται παύουν να είναι εν δυνάμει θέσεις για άνεργους πρόσθεσε. Χάνονται χιλιάδες θέσεις. Μιλούμε συνεχώς για παραγωγικό μοντέλο, καμία πρόταση δεν αναφέρεται για πάνω από 500 θέσεις εργασίας, όταν ένα εργοστάσιο απασχολεί 1500 θέσεις εργασίας. «Αν η ΔΕΗ σταματήσει να δουλεύει, θα μείνει ο μισός πληθυσμός. Ας αφήσουν τα όνειρα για τα περιβαλλοντικά παράγωγα, τα μεγάλα φωτοβολταϊκά και τα κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία απασχολούν μόνο 50 άτομα. Το πρόβλημα θα είναι κοινωνικό» τόνισε εμφαντικά.
Για το μοντέλο παραγωγής και τις κατολισθήσεις
«Εγώ επιμένω είτε κατ΄ ανάγκη είτε κατ’ επιλογή το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει» Από την αλυσιδωτή εκσκαφή περνάμε σε σκαφτικά μηχανήματα .Οι εργαζόμενοι έχουν μείνει με τις μισές ώρες εργασίας, το μόνιμο προσωπικό υποαπασχολείται και το εργολαβικό υπεραπασχολείται με συνθήκες γαλέρας των 500 ευρώ , με το 1/4 του μισθού των μόνιμων. «Έχει απομειωθεί το εισόδημα της περιοχής γιατί άλλαξε το μοντέλο» είπε. Έχουμε κάνει πολλές προτάσεις για να ενισχυθεί το αλυσιδωτό καθεστώς χωρίς να γίνει κάτι.
Για τις κατολισθήσεις
Προφανώς θα γίνουν κατολισθήσεις στα ορυχεία είπε αναφερόμενος σε όσα είχε δηλώσει ο κ.Μαχτής «Αλλάζοντας το μοντέλα εκσκαφής με περισσότερα εκσκαφικά μηχανήματα αυξάνουμε τη δυνατότητα κατολισθητικών φαινομένων» σημείωσε.
(prlogos.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου