Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

H νάρκη της ΔΕΗ προ των πυλών...

Η νάρκη της ΔΕΗ οπλίζεται και ουδείς γνωρίζει την ημερομηνία που αυτή θα «σκάσει» αφού μοναδική μέριμνα της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο κρατώντας την επιχείρηση εν ζωή μέχρι τις εκλογές, αντί να την εξυγιάνει. Αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για το 2018 και οι πληροφορίες μεταφέρουν μια άκρως ανησυχητική εικόνα.

Στο βαθμό που δεν υπάρξει κάποια μαγική ωραιοποίηση του ισολογισμού, μέσα από έκτακτα έσοδα, κρατικές ενέσεις και άλλες παρεμβάσεις, η αγορά αναμένει ζημιές και μάλιστα σημαντικές. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς πως στο 9μηνο αυτές έτρεχαν με ρυθμό 300 εκατ. ευρώ ή πάνω από ... ένα εκατομμύριο την ημέρα.


Ακόμη όμως και αν επιχειρηθεί να εξωραϊσθεί η εικόνα της, η ΔΕΗ δεν θα πάψει να αποτελεί μια «ενεργή» βόμβα στα θεμέλια της ούτως η άλλως προβληματικής ελληνικής οικονομίας.

Η ΔΕΗ αποτελεί πρόβλημα. Η πορεία της είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της στον τομέα της ενέργειας. Εχει μετεξελιχθεί σε μια Bad Bank της οικονομίας, δίχως συνταγή επιβίωσης για την επόμενη ημέρα. Καταστροφικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς, κόστισαν στην ΔΕΗ πάνω από 1 δισ ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της επιχείρησης.

Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση επέμενε ότι έχει τις λύσεις που θα την καταστήσουν βιώσιμη. Έχουμε ακούσει σχεδόν τα πάντα, από πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων έως πωλήσεις πελατών, όλα σχέδια εκτός οικονομικής λογικής, που απλώς κερδίζουν χρόνο. Τελικά, όχι μόνο οι λύσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, αλλά και το πρόβλημα διογκώθηκε. Και ουδείς απαντά σήμερα τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, με πειστικά επιχειρήματα, πως θα διασωθεί αυτή η επιχείρηση στην πράξη.

Χρωστά σε πολλούς και της χρωστούν σχεδόν οι πάντες, έχει μονίμως πρόβλημα ρευστότητας, ενώ η πρόοδος ως προς την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών χαρακτηρίζεται ως ελάχιστη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η διοίκηση έχει πάψει να δημοσιεύει στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, και μόνο με εκτιμήσεις μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πως αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ ενώ φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ μαζί με τις οφειλές που είναι σε καθυστέρηση, ωστόσο έχουν ρυθμιστεί. Ποσό που τελικά αγγίζει το 50% του ετήσιου τζίρου της. Συνταγή χρεοκοπίας για κάθε επιχείρηση.

Οι κινήσεις τεχνητής αναπνοής στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση ώστε να διατηρήσει εν ζωή μέχρι τις εκλογές την ΔΕΗ δεν αλλάζουν την τελική εικόνα. Τα 550,7 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε πρόσφατα το υπ. Οικονομικών για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος της γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ και η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχεδιάζει η ίδια επιχείρηση για την άντληση 300 εκατ. ευρώ, αποτελούν ενέσεις για την τρέχουσα χρονιά και απλά επιβεβαιώνουν την "πολιτική προσπάθεια" για τη βραχυπρόθεσμη στήριξή της.

Το ίδιο και το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το παλαιότερο αίτημά της (από την κυβέρνηση και τη ΡΑΕ) για την καταβολή μέρους από τις ξεχασμένες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα του 2018 θα αποτυπώνουν όχι μόνο τις ατυχείς κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, που απέβησαν σε βάρος της ΔΕΗ, αλλά και τις συνήθεις πλέον έκτακτες αναπροσαρμογές των μεγεθών της.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέρυσι είχε προκληθεί θέμα ως προς την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ αφού η διοίκηση είχε παραδεχθεί ότι είχε προβεί την περίοδο 2015 - 2017 σειρά αναπροσαρμογών καταγγέλλοντας τις προηγούμενες διοικήσεις για υπολογισμούς με λάθη στη μεθοδολογία.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως το σχέδιο εξυγίανσης της McKinsey που προέβλεπε βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ εντός πενταετίας με μείωση του προσωπικού κατά 5.860 άτομα μέχρι το 2022.

(Liberal.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου