Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

«Πονοκέφαλος» για τις τράπεζες τα χρέη της ΔΕΗ

«Πονοκέφαλο» για τις τράπεζες προκαλούν τα χρέη της ΔΕΗ, καθώς τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα επιτείνουν το πρόβλημα του ούτως ή άλλως υψηλού δανεισμού της επιχείρησης.
Και μπορεί, όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη, να πρόκειται για τη ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει πως τα δάνεια είναι σε μεγάλο βαθμό εξασφαλισμένα, όμως ο υψηλός δανεισμός και κυρίως η απώλεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές είναι ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ στα τέλη του 2018 διαμορφώθηκε στα 3.744,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 212,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Εντούτοις, το γεγονός ότι η επιχείρηση κατέγραψε ζημιές 542 εκατ. ευρώ μετά φόρων –έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017- δυσχεραίνει και τη χρηματοοικονομική της εικόνα.  Επιπλέον, το σύνολο του
ενεργητικού της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση στα 14,122 δις. ευρώ ενώ η συνολική καθαρή θέση σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκε κατά 29,7% και διαμορφώθηκε στα 3,943 δισ. ευρώ.
ΔΕΗ-Δανεισμός
Αυτό σημαίνει ότι από χρηματοοικονομική σκοπιά, το χρέος της ΔΕΗ είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα μεγέθη της εταιρείας, τα οποία και συρρικνώθηκαν σημαντικά εντός του 2018.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι «καμπανάκι» για το χρέος της ΔΕΗ είχε ήδη χτυπήσει από τις αρχές του 2018 η McKinsey, αναφέροντας ότι ο δανεισμός της εταιρείας είναι μη βιώσιμος και ότι αν δεν γίνουν μια σειρά από κινήσεις και η ίδια η εταιρεία θα είναι μια βιώσιμη επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 η ΔΕΗ αναχρηματοδότησε κοινοπρακτικά δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ τα οποία έπρεπε να αποπληρωθούν φέτος, παίρνοντας σημαντική «ανάσα». Με βάση τους όρους της αναχρηματοδότησης, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή συνολικά 1,2 δισ. ευρώ αναχρηματοδοτούνται με νέο πενταετές δάνειο χωρίς καμία εξασφάλιση. Στο νέο δάνειο προβλέπονται ετήσια χρεολύσια, το αρχικό επιτόκιο είναι 5,8%  ενώ ποσό που αντιστοιχεί στο 60% περίπου του δανείου αποπληρώνεται στη λήξη της πενταετίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ όχι μόνο καλείται σε ετήσια βάση να πληρώνει σημαντικά ποσά σε τόκους, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο –με τη σημερινή της εικόνα- να πληρώσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.

«Αγκάθι» ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές
Παράλληλα, ιδιαίτερα αρνητικά στην κατάσταση λειτουργεί η αποκλεισμός της ΔΕΗ από τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια διεθνώς μέσω εκδόσεις ομολόγων. Και αυτό ήταν ένα πλεονέκτημα που για πολλά χρόνια διατηρούσε η ΔΕΗ το απώλεσε όμως καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα χειροτέρευαν, αλλά και υπήρχε απροθυμία –σε πολλά επίπεδα- να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα ανέστρεφαν την εικόνα. Έτσι, εντός του 2019 η ΔΕΗ πήρε δάνειο 155 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής και είναι 20ετούς διάρκειας. Το δεύτερο αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου, είναι πενταετούς διάρκειας αλλά προβλέπει εφάπαξ αποπληρωμή στη λήξη του. Δηλαδή, σε πέντε χρόνια από σήμερα η ΔΕΗ θα πρέπει να εκταμιεύσει άλλα 160 εκατ. ευρώ μαζεμένα, πέραν των 700 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού.
Αντίστοιχα, ο αποκλεισμός από τις διεθνείς αγορές οδήγησε την εταιρεία να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, με σκοπό να αποπληρώσει διεθνές ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ. Και μπορεί αυτό το δάνειο να είναι πλήρως εξασφαλισμένο, αποτελεί όμως μια απτή απόδειξη ότι οι πόρτες των διεθνών αγορών παραμένουν ερμητικά κλειστές για τη ΔΕΗ.
(Insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου