Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

1,165 δισ. ευρώ συνολική χρηματοδότηση για τη ΔΕΗ

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,165 δισ. ευρώ έχει εξασφαλίσει η ΔΕΗ, με μία σειρά κινήσεων που ενισχύουν τη ρευστότητα της επιχείρησης και συμβάλλουν τόσο στην κάλυψη των τρεχουσών οικονομικών αναγκών της όσο και στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο μόνο για φέτος αναμένεται να ανέλθει σε 686,7 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, πέρα από τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων, σημαντική ένεση ρευστότητας αποτελεί και η εισροή 550,7 εκατ. ευρώ στα ταμεία της τον περασμένο μήνα, με την προπληρωμή της φετινής κατανάλωσης του Δημοσίου.
Μάλιστα, τα πλάνα της ΔΕΗ για την περαιτέρω οικονομική της ενίσχυση δεν σταματούν εδώ, καθώς
-όπως έχει γίνει γνωστό- υπό εξέταση βρίσκεται επίσης η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες χαμηλής τάσης. Αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση θα επιδιώξει να αντλήσει ένα ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ, με βάση κύκλους της επιχείρησης το ύψος της επιδιωκόμενης χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς το σχετικό σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση επισφράγισε χθες και επίσημα τη μία πηγή κεφαλαίων για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου 350 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάιο, με την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την κοινοπραξία των ελληνικών συστημικών τραπεζών για νέο κοινοπρακτικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω δάνειο περιλαμβανόταν στη συμφωνία αναχρηματοδότησης στην οποία είχε καταλήξει η επιχείρηση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τον περασμένο Ιούνιο, ως μία νέα γραμμή χρηματοδότησης που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την αποπληρωμή του ομολόγου η εταιρεία, εάν το έκρινε αναγκαίο.
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ για το ομόλογο θα προέλθουν από την προπληρωμή της κατανάλωσης του Δημοσίου. Προπληρωμή που ενίσχυσε τη ρευστότητα της επιχείρησης κατά 550,7 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Διαύγεια, για την έναντι κάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρησιμοποιήσουν φέτος οι φορείς της γενικής κυβέρνησης και των Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επενδύσεις
Μερικές ημέρες νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της και η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Black Sea Trade & Development Bank) ενέκρινε καινούργια γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 160 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο -σύμφωνα με πληροφορίες- 2,36% +Euribor. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ, το οποίο για την περίοδο 2015-2019 θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Σε επενδύσεις, και πιο συγκεκριμένα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας με ορίζοντα το 2020, προορίζεται η δανειακή σύμβαση ύψους 155 εκατ. ευρώ που υπέγραψε στα μέσα Ιανουαρίου η εταιρεία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η δανειακή σύμβαση αποτελεί μέρος της συνολικής εγκεκριμένης γραμμής χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε η ΕΤΕπ τον περασμένο Οκτώβριο.

(Nαυτεμπορική)

Αρχειοθήκη ιστολογίου