Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Διαγωνισμός λιγνιτικών: Προσφορές στις 6 Μαίου ζητά η ΔΕΗ – Παράταση θέλουν οι επενδυτές

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Σήμερα εκτός απρόοπτου παρουσιάζεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το τελικό κείμενο του SPA για την αγοραπωλησία των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Αυτό αναφέρουν πηγές του energypress, σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της εταιρίας με βάση το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού αναμένεται να καλέσει τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλλουν στις 6 Μαίου δεσμευτικές προσφορές. Χρονοδιάγραμμα αρκετά σφικτό, με βάση και τις επιταγές της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής που έχει ζητήσει τη μη περαιτέρω καθυστέρηση της διαδικασίας της αποεπένδυσης.
Πάντως, και σύμφωνα με κύκλους από τα στρατόπεδα των υποψήφιων επενδυτών, ο χρόνος μέχρι τις 6 Μαίου είναι αρκετά περιορισμένος με δεδομένο ότι το SPA αναμένεται να το λάβουν αύριο ή μεθαύριο στα χέρια τους κι ενώ μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα, με αποτέλεσμα να μην
προλαβαίνουν στην αξιολόγηση των όρων των συμβατικών κειμένων αλλά και στη διαμόρφωση των οικονομικών τους προσφορών. Έτσι, εκτιμάται ότι οι διεκδικητές θα ζητήσουν κάποιες επιπλέον μέρες παράτασης. Ένας ακόμη λόγος του αιτήματος τους είναι και το γεγονός πως οι τράπεζες δεν θα λειτουργούν για την έκδοση των αναγκαίων εγγυητικών.  
Το SPA είναι αυτό το κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση για το χτίσιμο… των προτάσεών τους προς τη ΔΕΗ. Το περιεχόμενο του είναι εκείνο που θα τις καθορίσει και πιο συγκεκριμένα στο κατά πόσο έχουν συμπεριληφθεί οι αναγκαίες διασφαλίσεις για την αποδοτική και βιώσιμη λειτουργία των μονάδων. Σύμφωνα πάντα με την οπτική των διεκδικητών.
Πηγές θέλουν το συμβατικό κείμενο να μην έχει ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο που οδήγησε το διαγωνισμό σε αδιέξοδο. Επιπλέον δεν θα υπάρχει παρά τις σχετικές προτάσεις μερίδας επενδυτών ο μεταβατικός μηχανισμός επιμερισμού ζημιών – κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους νέους ή το νέο ιδιοκτήτη των μονάδων.
Θολό είναι και το τοπίο ως προς τα ΑΔΙ, αφού η Κομισιόν δεν έχει ανάψει το «πράσινο» φως για τη χορήγηση τους, ενώ η συμφωνία για την τιμή προμήθειας με λιγνίτη της Μελίτης από τα ορυχεία της Αχλάδας αναμένεται να αναρτηθεί, λένε οι πληροφορίες, τις επόμενες ώρες στο VDR.
Πληροφορίες θέλουν επίσης πως στο κείμενο του SPA να συμπεριλαμβάνονται κάποιοι όροι που θα διασφαλίζουν τις επενδύσεις των «μνηστήρων» σε περιπτώσεις που οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 υπερβαίνουν ένα όριο, αλλά και κάποιες διασφαλίσεις για το όταν, κι εφόσον, χορηγηθούν τα ΑΔΙ.
Πάντως, από τη μεριά της η ΔΕΗ θεωρεί κερδοφόρες τις πωλούμενες λιγνιτικές μονάδες μετά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έκανε στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού καθώς και με τη συμφωνία που σύναψε με τους ιδιοκτήτες της Αχλάδας.
Τον τελευταίο λόγο βέβαια τον έχουν οι επενδυτές, οι οποίοι θα καθορίσουν και τη στάση τους μόλις λάβουν στα χέρια τους το SPA.



 https://energypress.gr/news/diagonismos-lignitikon-prosfores-stis-6-maioy-zita-i-dei-paratasi-theloyn-oi-ependytes-simera

Αρχειοθήκη ιστολογίου