Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Μανιάτης προς τον Πρωθυπουργό: Τι σκοπούς έχετε ενόψει του ορατού πλέον κινδύνου χρεοκοπίας της ΔΕΗ;


Ποια προτίθεται να είναι η "σωτήρια" λέμβος που θα αποτρέψει το ναύαγιο της ΔΕΗ, είναι η ερώτηση που απευθύνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πλέον η χρεοκοπία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού φαίνεται ως σοβαρή πιθανότητα στον ορίζοντα. 
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του προς τον κ. Τσίπρα υπογράμμισε πως τα οικονομικά αποτελέσματα που κοινοποίησε εχθές η ΔΕΗ, έρχονται να αποδείξουν το αδιέξοδο των κυβερνητικών πολιτικών, καθώς όπως είπε, κόστισαν στη ΔΕΗ ζημιές που ξεπερνούν τα 900.000.000 ευρώ, "όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Βουλευτή προς τον Πρωθυπουργό
Προς: Τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα

Θέμα: «Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ»
Κύριε Πρωθυπουργέ,
είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία με πολιτικές που ασκήθηκαν από την κυβέρνησή σας και με πλήρη επίγνωση, τόσο δική σας, όσο και των υπουργών σας, για τα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της από τις συμφωνίες που υπογράψατε.
Το αδιέξοδο ξεκίνησε όταν δεσμευτήκατε με μηδενικό αντάλλαγμα η ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% των πελατών, άρα το 50% των εσόδων και των κερδών της. Είναι προφανές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν έχει τα μισά κέρδη, αλλά τον ίδιο αριθμό χρεών, δανείων, μισθολογικού κόστους, άλλων υποχρεώσεων. Το προδιαγεγραμμένο αυτό αδιέξοδο επιτάθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησής σας περί χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 1 δις €.
Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία το 2018 λειτούργησε με ζημίες που ξεπερνούν τα 900.000.000€, όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αποτελεί το κραυγαλέο δείγμα πολιτικής και διαχειριστικής τραγωδίας της κυβέρνησής σας.
Η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος «δεν πληρώνω», που κι εσείς ο ίδιος ενισχύσατε. Η εκπόνηση εδώ κι έναν χρόνο με ανάθεση στη  McKinsey  από τη ΔΕΗ, του Επιχειρησιακού Σχεδίου διάσωσής της, παραμένει στα συρτάρια, χωρίς καμία δημόσια κοινοβουλευτική ή άλλη πολιτική διαβούλευση. Ακόμη χειρότερα, διαρρέουν φήμες περί πρόθεσης για αύξηση των τιμολογίων προς τους πολίτες, γεγονός ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο.
Με δεδομένο ότι εάν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, τότε ουσιαστικά χρεοκοπεί και η χώρα, με προφανείς πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους,
ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η ΔΕΗ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Μανιάτης


Αρχειοθήκη ιστολογίου