Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Αμφιβολίες από την αγορά για τους πανηγυρισμούς του ΥΠΕΝ σχετικά με την επίτευξη των εθνικών στόχων ΑΠΕ

Μιχάλης Μαστοράκης
Προβληματισμός και αμφισβήτηση επικρατεί στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετά τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «ρότα» συνέπειας με τις δεσμεύσεις της για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως αποτυπώθηκε σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ειδικότερα, πηγές της αγοράς επισημαίνουν στο energypress πως μάλλον «μπέρδεμα» υπήρξε  από πλευράς Υπουργείου στο επίμαχο Δελτίο Τύπου που κοινοποίησε επ’ αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για τις ΑΠΕ, όπου τα σχετικά αριθμητικά ποσοστά αφορούν το μερίδιο ΑΠΕ ως προς την τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας και όχι ως προς την παραγωγή ενέργειας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.  

Στο σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου αναφέρεται το εξής: «Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, το 2017 το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε στην Ελλάδα το 16,95% στο σύνολο της παραγωγής (από 15,08% το 2016) και το 24,48% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (από 22,66% το 2016)».
Βλέποντας κανείς τα στοιχεία της Eurostat (βλέπε στα επισυναπτόμενα αρχεία) το ποσοστό που αναλογεί στην Ελλάδα για το 2017 προσδιορίζεται στο 16,3% και αφορά το μερίδιο ΑΠΕ επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας, όπου στο ίδιο μέγεθος (gross final energy consumption) υπολογίζεται και ο δεσμευτικός στόχος ΑΠΕ που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι 18% για το 2020.
Δίχως εκ πρώτης όψεως να φαίνεται κάποια σημαντική διαφορά (0,65% η διαφορά ανάμεσα στο 16,95% και το 16,3%), εντούτοις η Ευρωπαϊκή Στατιστική  Υπηρεσία, στο δελτίο του Φεβρουαρίου σε αντίθεση με το πιο πρόσφατο δελτίο, θέτει αστερίσκο και σημειώνει πως το ελληνικό ποσοστό αναγράφεται κατά προσέγγιση και επομένως δεν είναι σίγουρο ότι η διαφορά είναι μόνο τόση. Το ποσοστό αυτό είναι εκτίμηση και όχι τελικό νούμερο, γεγονός που δεν απολαμβάνει απόλυτης αξιοπιστίας και εγκυρότητας ως τέτοιο.
Βέβαια, όπως σχολιάζουν στο energypress, στελέχη της αγοράς «ακόμη και έτσι να είναι τα πράγματα, τον στόχο ΑΠΕ δεν τον πιάνουμε με τίποτα με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Σύστημα, εκτός και αν το 2020 κάψουμε πάρα πολλά περισσότερα ξύλα (βιομάζα) για να ζεσταθούμε ή/και έχουμε αυξήσει δραματικά τον αριθμό αντλιών θερμότητας στη χώρα ή καταφέρουμε να ‘δείξουμε’ κάτι τέτοιο».
Δίχως να υποτιμάται από πλευράς αγοράς  η προσπάθεια που καταβάλλεται από ένα τμήμα των εμπλεκομένων δημόσιων και ανεξάρτητων επενδυτικών φορέων για την ένταξη των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Σύστημα και την δι’ αυτής προσέγγισης των στόχων ΑΠΕ 2020, ωστόσο τονίζεται με νόημα ότι "χρειάζεται σωστή χρήση και ανάλυση των στοιχείων".
Σε επισυναπτόμενα αρχεία μπορείτε να δείτε τους σχετικούς πίνακες της Eurostat, καθώς και το δελτίο Φεβρουαρίου της Eurostat. 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου