Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Χρωστάς στη ΔΕΗ; Δεν παίρνεις δάνειο! Εγκρίθηκε η συγκρότηση του Big Brother που θα καταγράφει τα χρέη των πολιτών προς Εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνικές εταιρείες

 www.sofokleousin.gr

Δρομολογείται η συγκρότηση του Big Brother που θα καταγράφει τα χρέη των πολιτών προς Εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνικές εταιρείες 

Αυστηρότερο πλαίσιο για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες καθιερώνει η κυβέρνηση, καθώς συγκροτεί έναν Big Brother, ο οποίος θα καταγράφει όλα τα χρέη των πολιτών, προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους, ΔΕΗ και άλλους παρόχους ρεύματος, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, εταιρείες

ύδρευσης και σε ιδιώτες.

Με βάση το ύψος των συνολικών οφειλών, η τράπεζα θα αποφασίζει εάν ο οφειλέτης μπορεί να λάβει δάνειο και τι ποσό.

Επίσης, ο Μεγάλος Αδελφός θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου, ώστε να αποκλείουν όσους έχουν μεγάλες οφειλές.

Το σχέδιο για τον υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙΑ εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή για ψήφιση.

Με την εφαρμογή του υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όποιος χρωστάει μεγάλα ποσά σε Εφορία και Ταμεία ή έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε άλλους, δεν θα έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση ενός γραφείου πιστοδοτικής συμπεριφοράς (credit bureau), το οποίο θα υλοποιηθεί με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση, τα χρέη προς έχει προς:

  • Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα
  • ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές
  • Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κλπ.    
  • Τράπεζες για δάνεια κάθε μορφής
  • ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς
  • Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς
  • Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.

Οι ανωτέρω φορείς, θα κοινοποιούν τα «φέσια» των πελατών τους στον υπό σύσταση φορέα, που θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρέη για κάθε ΑΦΜ, θα αθροίζονται και θα δημιουργείται το προφίλ του οφειλέτη.

Με τη λειτουργία του υπερ-Τειρεσία, όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση απευθύνεται σε τράπεζα για δάνειο, η τράπεζα, δεν θα ελέγχει μόνο τα εισοδήματά του, αλλά θα τσεκάρει το σύνολο των οφειλών του προς όλους τους φορείς και θα αποφασίζει ανάλογα.

Ακόμη, ο Big Brother των πολιτών, θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου.

Στόχος του credit bureau είναι βασικά, η προστασία των τραπεζών από νέα κόκκινα δάνεια, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν άμεσα τη συμπεριφορά του υποψήφιου δανειολήπτη.

Σήμερα το μόνο εργαλείο που έχουν είναι ο Τειρεσίας όπου καταγράφονται τα δάνεια που έχουν κοκκινίσει, αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό, καθώς μπορεί να υπάρχουν οφειλές, που δεν είναι ακόμη κόκκινες, αλλά είναι υψηλές σε σχέση με το εισόδημα του αιτούντος και υπάρχει κίνδυνος μελλοντικά.

 


Αρχειοθήκη ιστολογίου