Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Επιστολή ΥΠΕΝ: Στο ίδιο ύψος οι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου το Μάρτιο

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Δεν θα αλλάξει το ύψος των κρατικών ενισχύσεων των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όχι μόνο ελήφθη αλλά γνωστοποιήθηκε και στους προμηθευτές ενέργειας. Εστάλη σχετική επιστολή με την οποία περιγράφει τα ποσά που θα λάβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στα 350 εκ. ευρώ, όσο και τον περασμένο μήνα.

Έτσι, κατά τις ίδιες πηγές, οι οικιακοί λογαριασμοί ρεύματος για την κύρια κατοικία θα λάβουν μέση μηνιαία ενίσχυση στα 39 ευρώ (αφορά καταναλώσεις 300 kWh). Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα έχουν μηνιαία επιδότηση 51 ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια (επιχειρήσεις, αγρότες, επαγγελματίες κλπ) παραμένει η επιδότηση των 65 ευρώ/MWh.

Στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά θα έχουν από το κράτος ενίσχυση 20 ευρώ ανά θερμική MWh και άλλο τόσο θα είναι και η επιδότηση που θα δώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα ποσά του διμήνου Ιανουάριου – Φεβρουαρίου από τον ΔΑΠΕΕΠ. Δηλαδή χοντρικά επιδότησαν αντί του κράτους τους λογαριασμούς των πελατών τους με περίπου 700 εκ. ευρώ χωρίς να τα έχουν εισπράξει. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουν νέες ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα τους. Σημειώνεται ότι οι συνθήκες γίνονται ασφυκτικότερες τις τελευταίες επτά ημέρες καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε νέες ανατιμήσεις στις τιμές της χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές θέλουν τον ΔΑΠΕΕΠ να έχει διαβεβαιώσει για την καταβολή των ποσών προς τα τέλη της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.

Στο μεταξύ σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματιστεί τεχνική σύσκεψη για τον τρόπο απεικόνισης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας.  

Αρχειοθήκη ιστολογίου