Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Σε προχωρημένες επαφές με κατασκευαστικές η ΔΕΗ για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών


Γιάννα Παπαδημητρίου

Σε προχωρημένες επαφές με κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, προκειμένου να “κλείσει” συμφωνίες για να ξεκινήσει την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, όπως προβλέπει το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει. Η αρχή θα γίνει σε 6 ή 7 δήμους της Αττικής, καθώς και σε έναν της επαρχίας, πιθανότατα στη Λάρισα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του πιλοτικού  έργου κατασκευής του νέου δικτύου στο Περιστέρι, η εμπορική λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Παράλληλα, η ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφές και με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τη διάθεση υπηρεσιών χονδρικής στο δίκτυο που θα αναπτύξει. Πληροφορίες θέλουν τη συμφωνία με τη NOVA για το πιλοτικό έργο στο Περιστέρι να είναι σχεδόν οριστικοποιημένη, ενώ και η Vodafone βλέπει με “καλό μάτι” τη συνεργασία με τη ΔΕΗ, ως τρόπο για να αντισταθμίσει την υστέρησή της στον ανταγωνισμό με τον ΟΤΕ, που έχει προχωρήσει σημαντικά περισσότερο από τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.

Το δίκτυο οπτικών ινών 'Fiber to the Home' της ΔΕΗ θα αναπτυχθεί μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την εταιρεία άμεσο ανταγωνιστή του ΟΤΕ, αφού θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει άμεσα -σε διάστημα λιγότερο από 1 χρόνο- σε τουλάχιστον 400.000 σπίτια και επιχειρήσεις, σε χρόνο πολύ μικρότερο από αυτόν που χρειάστηκε ο ΟΤΕ για να φτάσει σε περίπου 600.000 μέχρι σήμερα.

Η ΔΕΗ προσβλέπει στο να καταστεί ηγέτης στη χονδρεμπορική αγορά παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, με την οικονομική και ταχεία ανάπτυξη της υποδομής της.Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2030 να έχει δημιουργήσει μία πελατειακή βάση περίπου 1 εκατ. καταναλωτών, με τη ΔΕΗ να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο κύκλος εργασιών της από τις τηλεπικοινωνίες θα ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. 

Η ανάπτυξη του δικτύου με αξιοποίηση των στύλων του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη ΔΕΗ, αφού της δίνει τη δυνατότητα να “ρίξει” κατά πολύ το κόστος, αλλά και το χρόνο υλοποίησης των έργων.

Η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με την εκμετάλλευση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς μέσω της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών, καθώς και την παροχή πρόσβασης στο Δίκτυο σε τρίτα μέρη έχει εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. 

Επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την ALPHA BANK και την Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης (Fiber To The Home-FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών που θα δημιουργηθεί.

 

 https://energypress.gr/news/se-prohorimenes-epafes-me-kataskeyastikes-i-dei-gia-tin-anaptyxi-toy-diktyoy-optikon-inon-apo

Αρχειοθήκη ιστολογίου