Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Μπλοκαρισμένες οι πληρωμές των παρόχων για τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου

 energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Ποσό 1 δις. ευρώ που θα έπρεπε να είχε δοθεί από το κράτος στους προμηθευτές ενέργειας για τις επιδοτήσεις που κατέβαλαν αντ’ αυτού σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις βρίσκεται... κλειδωμένο στο «ταμείο» του ΔΑΠΕΕΠ.

Πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για τις πληρωμές των εταιρειών ρεύματος και φυσικού αερίου κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Το ταμείο του Διαχειριστή των ΑΠΕ, δεν μπορεί να... ξεκλειδωθεί και να εκταμιευθούν τα ποσά αυτά καθώς οι τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα και καθορίζουν το πλαίσιο της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών, των επιχειρήσεων και αγροτών αλλά και των διαδικασιών εκκαθάρισης των επιδοτήσεων προκειμένου να πληρώνονται οι πάροχοι έχουν «ασάφειες και λάθη».

Αυτό υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, που επικοινώνησαν με το energypress με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων.

Όπως εξηγούν, ο ΔΑΠΕΕΠ καλείται με αυτές τις αποφάσεις να ελέγξει αν τα ποσά των ενισχύσεων που έδωσαν οι πάροχοι από τα δικά τους ταμεία για λογαριασμό του κράτους είναι ορθά. Επί της ουσίας ζητείται από τον Διαχειριστή, για παράδειγμα, να διασταυρώσει αν οι καταναλωτές που έλαβαν τα χρήματα είναι δικαιούχοι των ποσών και οι επιχορηγήσεις πήγαν για την κατανάλωση ρεύματος της κύριας κατοικίας τους. Ή αν κάποιοι, ενώ είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν τις επιδοτήσεις.  

Τη δυνατότητα αυτή, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, δεν την έχει ο ΔΑΠΕΕΠ καθώς αν και με βάση τις υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να ελέγξει κατά πόσο οι προμηθευτές ρεύματος κατέβαλαν σωστά τις ενισχύσεις, για να συμβεί αυτό οι υπηρεσίες του Διαχειριστή θα πρέπει να κάνουν διασταύρωση με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ αναλόγως με αυτά της ΑΑΔΕ. Ο ΔΑΠΕΕΠ δεν έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η πληρωμή των παρόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι σε γνώση του προβλήματος και έχει δεσμευτεί για την έκδοση συμπληρωματικής υπουργικής απόφασης. Το κείμενο όμως αυτό ακόμη δεν έχει φτάσει στο ΦΕΚ.

Ωστόσο οι εταιρείες ενέργειας στερούνται χρημάτων που τα δικαιούνται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Και ιδίως σε μία περίοδο κατά την οποία οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν εκτιναχθεί και το κόστος για την αγορά των ποσοτήτων ρεύματος έχει αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ οι καθυστερήσεις εκ μέρους των καταναλωτών, στην πληρωμή των λογαριασμών, στερούν από τις εταιρείες το απαραίτητο ρευστό.

"Δεν μπορεί η ΡΑΕ να μας βάζει "το μαχαίρι στο λαιμό" όταν οφείλουμε κάποια ποσά στους διαχειριστές και την ίδια στιγμή να καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε, με χρήματα που δεν έχουμε, τις υποχρεώσεις του δημοσίου" αναφέρει στο energypress στέλεχος εταιρείας προμήθειας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το "ατύχημα", δηλαδή το να δηλώσει αδυναμία πληρωμών κάποια εταιρεία, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. 



Αρχειοθήκη ιστολογίου