Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Καταγγελία βιομηχάνων: Πώς οι Elpedison, Protergia, ΔΕΗ και ΗΡΩΝ κερδίζουν αδικαιολόγητα εις βάρος μας


Αδικαιολόγητη είναι η άνοδος των τιμών ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά και οι 4 εταιρείες που παράγουν ενέργεια κερδίζουν υπερβολικά, αποκομίζοντας απροσδόκητα οφέλη πλήττοντας τη βιομηχανία, καταγγέλλουν οι 5 Σύνδεσμοι και η μία Ένωση της Βιομηχανίας της χώρας.

Ειδικότερα, οι Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει για να ρυθμίσει την τιμή ενέργειας και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Στον απόηχο των προτάσεων του Πρωθυπουργού και της ανακοίνωσης της Κομισιόν για απροσδόκητα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, οι 4 Σύνδεσμοι Βιομηχάνων και η ΕΒΙΚΕΝ χθες έδειξαν πώς οι παραγωγοί ενέργειας (που είναι οι ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison) κερδίζουν ανεβάζοντας τις τιμές χονδρεμπορικής πολύ υψηλότερα από  όσο δικαιολογεί το κόστος τους. Γι’ αυτό και επικροτούν την πρόταση του Πρωθυπουργού για παρέμβαση στο περιθώριο κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για να σωθεί η βιομηχανία που στα σημερινά επίπεδα ενεργειακού κόστους κινδυνεύει.

Σημειώνεται ότι, στην ελληνική αγορά, η τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται με βάση την τιμή της τελευταίας προσφοράς και αν έστω και ένας από τους 4 παραγωγούς την πραγματοποιήσει υψηλά, σε αυτή την τιμή υποχρεούνται όλοι οι προμηθευτές ρεύματος να αγοράσουν όλες τις ποσότητες της ημέρας. Επίσης, επειδή δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια η τιμή αυτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής μετακυλίεται κατά 100% στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το ενεργειακό κόστος κάθε μήνα και πιο ψηλά. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα και οι υψηλές τιμές δεν καταλήγουν στους καταναλωτές και τη βιομηχανία τους.

Γιατί είναι αδικαιολόγητες οι σημερινές τιμές

Ειδικότερα, οι Σύνδεσμοι τόνισαν στην ανακοίνωσή τους ότι τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των €360-400/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο.

Η αύξηση των τιμών διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της, σημειώνουν.

Ωστόσο, τονίζουν  ότι στη χώρα μας η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι €80/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα € 200/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα € 60/Mwh από το επίπεδο των € 90/Mwh που είχε φθάσει τους δύο τελευταίους μήνες.

Επομένως, αναφέρουν, οι τιμές των €360/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη αλλά τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.

Η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, διότι αφενός στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα, αφετέρου στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του Φ.Α. γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα.

Η κρίση θα διαρκέσει ένα χρόνο – Τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για τη βιομηχανία

Οι Σύνδεσμοι τονίζουν ότι η  επιδότηση των €65 /Μwh, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές και εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επομένου έτους. Όπως αναφέρουν, το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.

Προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

“Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τη  βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης. Οι Σύνδεσμοι μας χαιρετίζουν τις χθεσινές έξι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένουν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής μεταποίησης”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 


Αρχειοθήκη ιστολογίου