Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Δ. Κουτσούμπας: Χρειάζεται ο λιγνίτης για να συμβάλει στη φθηνή ενέργεια


Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στους εργαζόμενους του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου για τις αρνητικές συνέπειες που βιώνουν τόνισε πως “δεν είναι μόνο η πανδημία, η ακρίβεια, η απολιγνιτοποίηση, τώρα ήρθε και ο πόλεμος, ενώ η οικονομική κρίση ακόμα δεν έχει κοπάσει. Η ανάπτυξη, την οποία περίμεναν οι κυβερνήσεις, αργεί να έρθει ή αυτή που έρχεται είναι τόσο ισχνή κι αφορά κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα. Δηλαδή ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα δε βλέπουν στην τσέπη τους να μπαίνει τίποτα, αντίθετα του παίρνουν συνεχώς, είτε με φόρους, είτε με μειώσεις μισθών, είτε με αλλαγές σε δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση του λαού μας, πρώτα απ’ όλα της ίδιας της εργατικής τάξης, με την ενότητά, την πάλη της - ανεξάρτητα σε ποιον κλάδο ή σε ποιον τομέα ή σε ποιο εργοστάσιο, σε ποια υπηρεσία δουλεύει ο καθένας - αλλά και σε συμμαχία με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, που επίσης υποφέρουν, όπως είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, που βιώνουν τη θηλιά των χρεών, το κλείσιμο των καταστημάτων τους και την αναδουλειά. Είναι οι ίδιες οι οικογένειές μας, οι γυναίκες, τα παιδιά μας που θέλουν να σπουδάσουν, να μορφωθούν, να ζήσουν ανθρώπινα. Όλοι αυτοί μαζί, σε συμπόρευση, σε συμμαχία, να παλέψουμε. Θα μας έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά να λέμε: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο πραγματικών, ριζικών, αλλαγών και ανατροπών, που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και σε όλη την κοινωνία.”


“Ο λιγνίτης έγινε ακριβός λόγω της πολιτικής της ΕΕ”


Για την πολιτική της απολιγνιτοποίησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι την πορεία της απολιγνιτοποίησης -που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και την προετοίμαζαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη- εμείς την έχουμε χαρακτηρίσει εγκληματική πολιτική. Από την αρχή δε συμφωνήσαμε και επιβεβαιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Δεν το λέμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά πρέπει να θυμηθούμε αυτά που έλεγαν, ότι δήθεν “για την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να κλείσουμε τον λιγνίτη, ο οποίος είναι ο μόνος που καταστρέφει το περιβάλλον”.

Έλεγαν ότι “ο λιγνίτης είναι πολύ πιο ακριβός και ότι δε συμφέρει την ελληνική οικονομία, μέχρι τελευταία το έλεγε ο κ. Μητσοτάκης. Μόλις άρχισε ο πόλεμος, άρχισε να το παίρνει πίσω, λέγοντας ότι “είναι ακριβός σε σχέση με το φυσικό αέριο, ότι πρέπει να βρούμε άλλες πηγές τροφοδοσίας, να γίνουν άλλα πράγματα”. Ήρθε ο πόλεμος και επιβεβαιωνόμαστε πάλι γιατί τώρα και η ΕΕ λέει ότι “ο λιγνίτης είναι πιο φτηνός από το αέριο, γιατί το φυσικό αέριο, λόγω του πολέμου και των ανταγωνισμών, εκτινάχτηκε στα ύψη”! Τώρα ξέχασαν την “πράσινη ανάπτυξη και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. “Ο λιγνίτης – λέει η ΕΕ- μπορεί προς το παρόν να αξιοποιηθεί, λίγο για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία! Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία!


“Ο πόλεμος και τα σχέδια για την πράσινη μετάβαση”


Ο ΓΓ της ΚΕ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στις συνέπειες στην ενέργεια τονίζοντας πως “οφείλεται στους ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων. “Ο πόλεμος, είναι η συνέχιση της πολιτικής και της οικονομίας με άλλα πιο βίαια μέσα”, όπως έλεγε ο Κλαούσεβιτς, όπως έλεγαν στη συνέχεια και οι κλασικοί της κοσμοθεωρίας μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ μιλάνε για την “πράσινη μετάβαση”, διότι θέλουν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση επενδύοντας κεφάλαια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε τέτοιες μορφές ενέργειας και μόνο, για να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, πρώτα απ’ όλα οι δικοί τους και στη συνέχεια βέβαια και κάποιοι εγχώριοι.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κλείσουν τη στρόφιγγα της εξάρτησης της Ευρώπης, της Ελλάδας και άλλων χωρών, απ’ τη Ρωσία με το φυσικό αέριο, με τους αγωγούς, για να αξιοποιήσουν το υγροποιημένο αέριο, το LNG και άλλες τέτοιες μορφές για τις οποίες ενδιαφέρονται οι αμερικάνικες πολυεθνικές. Σ’ αυτή τη γραμμή στοιχίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, που μιλάει για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της πράσινης μετάβασης, δηλαδή να γεμίσει η χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Και με τους Αμερικάνους, που λένε κυρίως LNG, υγροποιημένο αέριο με τη συμφωνία, αλλά και το διαγκωνισμό, των εγχώριων, των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μεταφέρουν με τα δεξαμενόπλοιά τους αυτό το υγροποιημένο αέριο, το LNG, στις χώρες για τις οποίες προορίζεται. Έχουν και τα κανάλια και τα μέσα ενημέρωσης, γι’ αυτό και βγαίνουν στα κεραμίδια απέναντι σ’ αυτά που λέει κυρίως το ΚΚΕ, διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν τις θέσεις του και για τον πόλεμο και για τα άλλα θέματα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, στην προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε για να με ενημερώσει για τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, όπως έκανε και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, μου είπε καθαρά ότι “εμείς θέλουμε την ‘Ελλάδα κόμβο LNG’, αυτό μας ενδιαφέρει και γι’ αυτό παρατάμε όλα τα υπόλοιπα”.

Όμως, όταν λες κάποιες μισές αλήθειες, όπως οι κύριοι που έχουν κυβερνήσει και που κυβερνάνε σήμερα, αλλά και τα άλλα κόμματα, στην ουσία λες ψέματα. Διότι ο λιγνίτης έγινε ακριβός, λόγω των πολιτικών της ΕΕ και των δεσμεύσεων για να γίνει η απολιγνιτοποίοηση, και να πάμε στην πράσινη οικονομία, στην πράσινη ενέργεια. Με το χρηματιστήριο των ρύπων και τα παιχνίδια που γίνονται μεγάλοι τζόγοι, με το εμπόριο των ρύπων και πάει λέγοντας. Όλα αυτά δημιουργούν την ακρίβεια του λιγνίτη και αυτό δεν το λένε.

Και φτάνουμε σ’ αυτή την κατάσταση που δημιουργεί ενεργειακή φτώχεια, ενεργειακή εξάρτηση, ανεργία, αλλαγές σε εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή πολύπλευρη εκμετάλλευση και των εργαζομένων στον κλάδο της λιγνιτοπαραγωγής, συνολικά της ενέργειας και σε άλλους κλάδους. Δημιουργεί ακριβή ενέργεια, ακριβό ρεύμα στον ελληνικό λαό, σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά ασχέτως που μένουν στην Ελλάδα ή τι δουλειά κάνουν. Αυτή είναι η ουσία των προβλημάτων.


“Ως χώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές ενέργειας”


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Εμείς ως ΚΚΕ επιμένουμε ότι ως χώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις μορφές ενέργειας. Πρέπει ο λιγνίτης να παραμείνει, δηλαδή να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι μονάδες και οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Μελίτη, άλλα με λιγνίτη. Θα πρέπει η Πτολεμαϊδα 5 και μετά το 2028 να εξακολουθήσει να υπάρχει και με λιγνίτη και όλα αυτά να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σχεδιασμό μέχρι οριστικά να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα για τους εργαζόμενους και μάλιστα επώδυνο γι' αυτούς που το διαχειρίζονται, που το δουλεύουν, εσάς δηλαδή, που δουλεύετε σε αυτές τις μονάδες. Μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης οι υδρογονάνθρακες, για τους οποίους έχουν σταματήσει οι μελέτες, γιατί η Ελλάδα έχει πλούτο υδρογονανθράκων και στη Δυτική Ελλάδα που βρέθηκαν κοιτάσματα και στο Αιγαίο, που μας λένε “ότι δεν έχουν βρεθεί ή δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν”. Να αξιοποιηθεί και η γεωθερμία, οι ΑΠΕ, γιατί η Ελλάδα έχει και ήλιο και πολλούς αέρηδες, μπορούν να παράγουν ενέργεια, δεν μπορούν όμως μόνοι τους να λύσουν το πρόβλημα της ενέργειας ούτε επαρκώς, ούτε φτηνά ούτε δήθεν με προστασία του περιβάλλοντος.


“Ο λαός να κρατήσει αυτοτελή, ανεξάρτητη στάση στον πόλεμο”

Για την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε: “Η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση αμέσως έστειλε όπλα και είναι σε ετοιμότητα να στείλει και στρατεύματα, όταν το ΝΑΤΟ το απαιτήσει. Ήδη έχει στείλει μονάδες γύρω απ' την Ουκρανία, σε χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι “επί ποδός πολέμου”, σε ετοιμότητα ο στρατιωτικός μηχανισμός, οι στρατιώτες μας και οι αξιωματικοί. Και επειδή η Ελλάδα έχει γίνει και στόχος αντιποίνων - το έχει πει ξεκάθαρα η ρώσικη κυβέρνηση - εάν εμπλακεί περισσότερο ή αν γενικευτεί ο πόλεμος, ανησυχούμε. Επειδή αποκαλύπτουμε όλα αυτά τα προβλήματα, γίνεται και αυτή η επίθεση στο ΚΚΕ, ενώ ξέρουν ότι εμείς τον Πούτιν ούτε να τον βλέπουμε δε θέλουμε, απ' το 1991 και μετά, όπως και όλους αυτούς που ανέτρεψαν μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι ζούσαν ειρηνικά, με ευημερία, παιδεία, υγεία. Παρά τα προβλήματα που μπορεί να είχαν σε διάφορα ζητήματα, ανέπτυσσαν μια κοινωνία με τεράστιες κατακτήσεις. Ο ουκρανικός και ο ρώσικος λαός ζούσαν ειρηνικά πάνω από 70 χρόνια ενώ σήμερα γίνεται αυτός ο αλληλοσκοτωμός, η σφαγή.

Απ' την πρώτη στιγμή είπαμε ότι είναι απαράδεκτη η επέμβαση και ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία. Όμως δε βάζουμε εκεί τελεία, γιατί εδώ και χρόνια, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική που οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Διότι η συμφωνία που έγινε το 1991 για να διαλύσουν τη Σοβιετική Ένωση και το κομμουνιστικό κίνημα, ήταν να μην υπάρξει στρατιωτικοποιημένη Ουκρανία, να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και όλες οι άλλες χώρες που συνόρευαν με τη Ρωσία. Τώρα όλες έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν κουβαλήσει πυρηνικά, βιοχημικά και σύγχρονα πυραυλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων γύρω απ΄ τη Ρωσία. Και η Ρωσία που είναι καπιταλιστική χώρα θέλει να έχει διέξοδο για τα δικά της μονοπώλια, να πουλάει τα δικά της όπλα. Αυτό είναι. Γι' αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να διαλέξει ο ελληνικός λαός και η χώρα συνολικά, στρατόπεδο ληστών! Γιατί είναι στρατόπεδα ληστών και οι δύο. Και το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι που έκαναν τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τους έχουν ξεχάσει τώρα. Εδώ δίπλα μας διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, τη Σερβία, έφτιαξαν κράτη προτεκτοράτα και τώρα θα φουντώσει ξανά η “πυριτιδαποθήκη” των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί φυσικά με όλα τα υπόλοιπα που έκαναν στην Κύπρο ή στο Ιράκ ή αλλού στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη που σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους και ακόμα δεν έχουν πατρίδα κλπ

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ή άλλα κέντρα της ΕΕ δεν είναι άμοιροι ευθυνών, διότι προετοίμασαν αυτόν τον πόλεμο. Ο ανταγωνισμός γίνεται για την πρωτοκαθεδρία στον οικονομικό τομέα, επειδή οι Αμερικάνοι βλέπουν ότι η Κίνα σε μερικά χρόνια ίσως περάσει πρώτη, οικονομικά τουλάχιστον, ενώ η Ρωσία είναι δεύτερη στρατιωτικά μετά τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό στρέφονται ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις. Δηλαδή, γίνεται ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών κέντρων. Κι εμείς στο γεωστρατηγικό σημείο, που είμαστε ως χώρα, από την άποψη των συμφερόντων μας ως εργαζόμενοι, ως λαός που δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς, πρέπει να κρατήσουμε αυτοτελή, ανεξάρτητη στάση και ο αγώνας μας να μην έχει εμπλοκή σε διάφορα αστικά, ιμπεριαλιστικά, καπιταλιστικά σχέδια και συμφέροντα”.


Παλεύουμε για να μην κλείσουν οι ΑΗΣ

για να έχουν οι εργαζόμενοι δουλειά με δικαιώματα


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στους εργαζόμενους, τόνισε: “Οι εργάτες αυτό που θέλουν είναι να έχουν δουλειά. Την απολιγνιτοποίηση και ό,τι συμβαίνει τώρα με την ενέργεια και ό,τι θα συμβεί με βάση τους σχεδιασμούς τους, πρέπει να μην τα επιτρέψουμε και όχι μόνο για τώρα, όχι μόνο να καθυστερήσουμε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα δυστυχώς. Όταν λες “καθυστέρησέ το” βγαίνει η ΕΕ και σου λέει “όσο πιο γρήγορα πάμε, θα έχεις πρωτοβουλίες, θα κάνεις την πράσινη ανάπτυξη και θα ηγείσαι στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στην Ευρώπη και πάει λέγοντας”.

Ο λιγνίτης χρειάζεται, οι άλλες μορφές ενέργειας χρειάζονται για να έχει δουλειά ο κόσμος, να μην υπάρχει ανεργία. Παλεύουμε μαζί σας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, παλεύουμε μαζί σας για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος,της ενέργειας, για να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια ως χώρα, για να μην έχουμε ενεργειακή εξάρτηση, για να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα καύσιμα, οι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για να ανακουφιστεί ο κόσμος, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, του νερού και άλλων αγαθών που πρέπει να τα απολαμβάνει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του.

Παλεύουμε να κρατηθεί ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ο Μελίτης, ο λιγνίτης. Και βεβαίως να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, να μην υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να υπάρξει αύξηση μισθών.

Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς σας καλούμε να συμμετέχετε στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στα συλλαλητήρια που γίνονται στις 6 Απρίλη αλλά και σε άλλες δράσεις. Να ενώσετε τη φωνή σας μαζί με άλλους εργαζόμενους που αγωνίζονται να κρατηθεί η δουλειά τους, για να μην απαξιώνεται ο τομέας στον οποίο δουλεύουν όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, όπως είναι η COSCO, ή σε χημικές βιομηχανίες ιδιαίτερα μεγάλες βιομηχανίες της ενέργειας όπως είναι τα Πετρέλαια Καβάλας ή στα Λιπάσματα που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Θεωρούμε ότι πρέπει να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε περισσότερο, ακόμα και για τις επιλογές που κάνετε είτε στα συνδικάτα, είτε στους δήμους και στις περιφέρειες, είτε στις βουλευτικές εκλογές, κυρίως στους αγώνες. Εμείς σας δίνουμε το χέρι έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους άσχετα με το τι πιστεύουν κι αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να συμπορευτούμε στον δρόμο του αγώνα που είναι η μόνη περήφανη απάντηση αλλά και η μόνη ρεαλιστική διέξοδος απ' αυτό το χάλι, την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα”. Και όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, είτε γίνουν Μάιο - Ιούνιο, είτε γίνουν τον Οκτώβριο, είτε γίνουν του χρόνου τέτοιο καιρό, το ΚΚΕ πρέπει να βγει πολύ πιο δυνατό, να γίνει πιο υπολογίσιμη δύναμη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου