Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Πετράκος: Ανοίξτε τα λιγνιτικά, καταργήστε τη ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος

 

Ο Φεβρουάριος έκλεισε με την Ελλάδα να  κρατάει τα σκήπτρα της ακριβότερης χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στην Ευρώπη με μέση μηνιαία τιμή στα 213,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω του ότι το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής έχει γίνει το φυσικό αέριο και λόγω του ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας με την Ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης λειτουργεί για να κερδίζει το καρτέλ των 4 μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ.

Παρότι η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει συνεχή άλματα και σήμερα η τιμή αναφοράς του στο Χρηματιστήριο του Ρότερνταμ έφτασε  στα 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρότι οι καταναλωτές νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες  παθαίνουν εγκεφαλικά όταν βλέπουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού  ρεύματος, παρότι το LNG είναι πολύ ακριβότερο από το «κλασικό»

φυσικό αέριο,  παρόλα αυτά  ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή ανακοίνωσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν σε ψυχρή εφεδρεία και θα κατασκευαστεί 2ος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά παραγγελία των Αμερικάνων, των Ελλήνων εφοπλιστών  μεταφοράς LNG και του  λόμπι του φυσικού αερίου. Η ανακοίνωση αυτή  επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι  ο εκπρόσωπος των Αμερικανικών συμφερόντων και των συμφερόντων των εφοπλιστών μεταφοράς  LNG και όχι των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Το κυριότερο όμως είναι ότι η απόφαση αυτή  εκτός από  το ότι αυξάνει την ενεργειακή ανασφάλεια κι εξάρτηση της χώρας μας, θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα τιμολόγια ρεύματος. Απέναντι σε αυτή τη πολιτική που θα εκτινάξει την ακρίβεια και θα μεγαλώσει πολύ τη φτώχεια  πρέπει να αντισταθούμε. 

Πρέπει υπάρξει ένα μεγάλο παλλαϊκό κίνημα με αιτήματα: Ανοίξτε τώρα τις λιγνιτικές μονάδες, καταργήστε την βίαιη απολιγνιτοποίηση, καταργήστε την Ρήτρα αναπροσαρμογής και το Χρηματιστήριο  Ενέργειας.


Θανάσης Πετράκος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Πρώην βουλευτής

Αρχειοθήκη ιστολογίου