Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Τσίπρας: Απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ενεργειακά εν μέσω υψηλότατων τιμών επέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

"Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες για τις λάθος επιλογές σας που έφεραν αυξήσεις στην ενέργεια και οδήγησαν σε κοινωνική κρίση", τόνισε σχετικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων και εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή προμήθειας αερίου στην περιοχή μας, έχει κλειδώσει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στο αέριο, προχωρά σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, έχει υψηλότατες τιμές χονδρικής, ενώ προωθείται η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και δικτύων μεσούσης της κρίσης. Όλα αυτά ήταν πολιτικές επιλογές, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, χωρίς ρυθμιστική εγρήγορση και αυστηρό έλεγχο για αντιμετώπιση και πρόληψη των στρεβλώσεων.

Όπως εκτίμησε, απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής για την αποκατάσταση της επάρκειας και τη ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

"Διαφορετικά αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, αν συνεχίσετε να επιδοτείτε τις ανατιμήσεις μην προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τον πόλεμο. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις, αν δεν τις πάρει η κυβέρνηση, τότε θα τις πάρει μια νέα κυβέρνηση", κατέληξε.

 

 https://energypress.gr/news/tsipras-apaiteitai-pliris-anashediasmos-tis-energeiakis-stratigikis-tis-horas-politikes

Αρχειοθήκη ιστολογίου