Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Σκρέκας: Επιπλέον επιδότηση για όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15% - Επιδότηση και για όσους έχουν θέρμανση με αέριο

 

Για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την ενεργειακή κρίση μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Θα στηρίξουμε όσο μπορούμε για να περάσουμε ομαλά τον χειμώνα. Είναι σημαντικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα με το να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη ένα βαθμό πιο χαμηλά, θα μπορέσει να βοηθήσει το περιβάλλον, αλλά θα βοηθήσει και στην εξοικονόμηση ενέργειας», σχολίασε αρχικά μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Αλλά ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, είναι σε μία υψηλότερη κλίμακα, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα παίρνει μία επιπλέον επιδότηση» περιέγραψε.

«Μαίνεται ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Βιώνουμε έναν ενεργειακό πόλεμο, η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κλείνει τη στρόφιγγα, άρα μειώνει την διάθεση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και αυτό εκτινάσσει τις τιμές τα ύψη. Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό σε σχέση με πέρσι και έχει παρασύρει και την ηλεκτρική ενέργεια. Εμείς θα στηρίξουμε το φυσικό αέριο κι τους πολίτες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτό το καύσιμο με άλλο καύσιμο, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα από κανένα ευρωπαϊκό κράτος να απορροφήσει το σύνολό της τεράστιας αυτής αύξησης», συμπλήρωσε.

«Αυτό που λέμε είναι ότι αυτός χειμώνας θα είναι δύσκολος, με δύο κινδύνους. Πρώτον την επάρκεια εφοδιασμού. Έχουμε λάβει μέτρα για να μειώσει η Ελλάδα πολύ αυτόν τον κίνδυνο. Επειδή έχουμε διπλασιάσει την χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, επειδή έχουμε τη δυνατότητα 5 εργοστάσια φυσικού αερίου να κάψουν diesel που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και έτσι να μειώσουμε τις εισαγωγές. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, έχουμε δώσει εντολή έτσι ώστε οι παραγωγοί φυσικού αερίου να ξεκινήσουν να καίνε πετρέλαιο.

Όλα αυτά θέλουν την εξής προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει σε διεθνές επίπεδο LNG διαθέσιμο. Σε όλα αυτά πρέπει να βάλουμε την εξοικονόμηση, να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, έχουμε έναν στόχο ευρωπαϊκό, 15% μείωση του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σκρέκας.

Για την στήριξη των πολιτών που μπορούν να υποκαταστήσουν το καύσιμο που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους είπε πως «Όποιος χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και μπορεί να το υποκαταστήσει με πετρέλαιο, αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε την εισαγωγή φυσικού αερίου και να έχουμε χαμηλό κόστος θέρμανσης ο κόσμος.

Η κυβέρνηση διπλασίασε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα σε 2 χειμώνες έχουμε τετραπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης ακριβώς για να στηρίξουμε και αυτούς που το χρησιμοποιούν. Θα δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε αυτόν που θα μπορέσει να υποκαταστήσει το καύσιμο. Θα στηρίζουμε το φυσικό αέριο σε αυτούς που δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να το υποκαταστήσουν».

Οικονόμου: Οριζόντια στήριξη για το φυσικό αέριο

Ειδικότερα, για τα μέτρα στήριξης στoυς καταναλωτές που δεν μπορούν να "φύγουν" από το φυσικό αέριο ως καύσιμο θέρμανσης, αναμένονται εξαγγελίες το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιοφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 FM, στην εκπομπή των Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου. 

Όπως εξήγησε πρόκειται να ανακοινωθεί επιδότηση που θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, θα καλύπτει όμως μικρότερο ποσοστό της επιπλέον επιβάρυνσης από το ποσοστό που καλύπτεται στο ρεύμα, καθώς η αύξηση στις τιμές αερίου είναι τεράστια και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι και δυνατότητες. Επιπλέον οι καταναλωτές αερίου θα δικαιούνται να λάβουν και αυτοί το επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, αναφορικά με τις αυξησεις στα καύσιμα κίνησης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως πραγματοποιούνται και θα ενταθούν οι έλεγχοι στα πρατήρια, επισημαίνοντας πως, “δεν υπάρχει σχέδιο για fuel pass 3 στο τραπέζι αυτή τη στιγμή”.

 

 https://energypress.gr/news/skrekas-epipleon-epidotisi-gia-osoys-meiosoyn-tin-katanalosi-reymatos-kata-15-epidotisi-kai-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου