Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σ. Φάμελλος: Για τα νέα υπερκέρδη στην εμπορία ρεύματος θα σιωπάτε καιρό κ. Σκρέκα;

 

Απάντηση στο ΥΠΕΝ έδωσε ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, σχετικά με τα υπερκέρδη:

"Καταλαβαίνουμε την αγωνία και τα αδιέξοδα του κ. Σκρέκα, ο οποίος εδώ και μήνες, με την υπογραφή του, επιλέγει να χαρίζει χρήματα των Ελλήνων καταναλωτών και φορολογούμενων στο καρτέλ ενέργειας, στηρίζοντας την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την αγορά λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα για το γεγονός ότι εδώ και 12 μήνες οι πολίτες λαμβάνουν συχνά τετραπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και δεκαπλάσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου, και ότι πλέον χρειάζεται ένας μέσος μηνιαίος μισθός για να πληρώσει κάποιος τον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας δεν λέει φυσικά τίποτα για αυτό, όπως δεν έχει και κάτι να πει για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία από τις ρευματοκοπές όσων δεν έχουν να πληρώσουν την καταχρηστική ρήτρα Μητσοτάκη, η οποία ακόμη και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες, και την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε άδικη, προχωρώντας στην τάχατες κατάργησή της.

Αντίστοιχα δεν έχει και τίποτα να πει για το νέο του μοντέλο τιμολόγησης, που οδήγησε σε πολλαπλάσιες τιμές ρεύματος και νέο κύμα αισχροκέρδειας των παρόχων, το οποίο μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε επίσης στον κ. Σκρέκα ότι από τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας της περιόδου Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν έχει φορολογηθεί ακόμη ούτε σεντ, καθώς ακόμη «μαγειρεύονται» για να αφαιρεθούν όλες οι πιθανές εκπτώσεις και να πέσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί στα μαλακά.

Το πρόβλημα για τον κύριο Σκρέκα είναι ότι όλα τα παραπάνω τα ξέρουν πολύ καλά και τα βλέπουν στο λογαριασμό τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επειδή όσο και να μετράνε τις οικονομίες τους δεν βγαίνει ο λογαριασμός με την ακρίβεια Μητσοτάκη, μετράνε τις μέρες για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση".

Αρχειοθήκη ιστολογίου